Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Chcesz, by Twoja rodzina jadła więcej warzyw na śniadanie? Dodaj je do kaszek!

Szukasz nietuzinkowych pomysłów na śniadanie, po które sięgnie zarówno przedszkolak, jak i rodzic? Zaserwuj rodzinie potrawę znaną od pokoleń, za to z nowoczesnym akcentem. Mowa tu oczywiście o tradycyjnych kaszkach, które niegdyś przygotowywały nasze babcie i prababcie. Połącz je z liofilizowanymi warzywami, by otrzymać mieszankę pełną smaku, witamin i soczystych kolorów.

Dlaczego kaszki tradycyjne, a nie instant?

Współczesny rynek spożywczy przesycony jest produktami instant. Nie inaczej jest z kaszkami –dużo częściej widuje się je właśnie w tej wersji. Dlatego warto sięgać po tradycyjne kaszki, które pochodzą z pełnoziarnistych zbóż i nie zawierają w swoim składzie zbędnych dodatków. Są źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Przygotowanie takich kaszek jest również szybkie i łatwe, co instant. Wystarczy połączyć je z wodą, mlekiem lub napojem roślinnym, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty. Prawda, że proste? W rezultacie otrzymasz pyszną kaszkę o kremowej konsystencji oraz naturalnym i smaku. Do wyboru masz wiele zbóż: od owsa, przez proso, po amarantus. Każde z nich ma nieco inne wartości odżywcze oraz smakowe.

Czym są liofilizaty?

Kaszka sama w sobie ma bardzo delikatny smak, warto wzbogacić ją więc o wartościowe dodatki. Do najzdrowszych z nich należą oczywiście warzywa. Nie każdy lubi jednak jadać je na śniadanie, a do spożywania surowych warzyw szczególnie trudno jest zachęcić dzieci. Warto skorzystać więc z równie zdrowego rozwiązania, jakim są warzywa w postaci liofilizowanej. Proces liofilizacji polega na suszeniu sublimacyjnym – oznacza to, że wodę usuwa się z warzyw w postaci zamrożonej, bez potrzeby ich rozmrażania. W ten sposób zachowują one, znaczną większość witamin i składników mineralnych, właściwości smakowe, a także kolor. Liofilizaty to 100% warzyw, bez żadnych dodatków. Znajdziesz je w ofercie producenta HELPA – w sklepie oprócz liofilizowanych warzyw są również owoce oraz tradycyjne kaszki.

Dynia

Warzywem, które świetnie sprawdza się jako dodatek do śniadań, jest liofilizowana dynia. Do gotowej kaszki oprócz liofilizatu możesz dodać również przyprawy. Z dynią doskonale komponują się te korzenne: cynamon cejloński, imbir czy kardamon. W ten sposób uzyskasz rozgrzewającą kaszkę, która uświetni jesienny lub zimowy poranek.

Szpinak

Jego liście są jednak wyjątkowo zdrowe, a ich smak jest naprawdę dobry. By się o tym przekonać, wprowadzaj szpinak do menu stopniowo – zacznij od formy liofilizowanej. Ten zielony pył pokoloruje kaszkę, dostarczając jednocześnie frajdy dzieciom i dorosłym. Na wierzchu dla zbalansowania warzywnego smaku możesz ułożyć plastry pomarańczy lub truskawek.

Burak

Skoro mowa o kolorowaniu jedzenia, warto wspomnieć o warzywie, które zabarwi kaszkę na różowo. Zadaniu temu sprosta liofilizowany burak, będący prawdziwą bombą witaminową. To ciekawe połączenie smakowe z pewnością zaskoczy Twoją rodzinę. Pozwól dzieciom samodzielnie wsypać pył do kaszki i zobaczyć, jak jej kolor zmienia się w czasie mieszania!

Artykuł partnera.