Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Jak gotować bób, aby był smaczny, zdrowy i odżywczy?

Pyszny, bardzo pożywny bób należy do rodziny roślin strączkowych. Ale jak gotować bób? Może służyć, jako dodatek, z łyżką oleju lnianego i posiekaną czerwoną cebulą, a także, jako dodatek do sałatek, sauté i gulaszu. Gotowany bób można używać do napełniania bułek, tortilli i ciast, robienia zup i dodawania do dań mięsnych. Posiada ciekawy, wyrazisty smak i dobrze komponuje się z warzywami, drobiem, bekonem, a nawet jajami. Suchy bób ma bardzo gęstą konsystencję.

Jak gotować bób?

Najpopularniejszym sposobem gotowania bobu jest po prostu gotowanie w wodzie. Można go również gotować na parze lub w kuchence mikrofalowej. Bób można dodawać do zup i sałatek, jest bardzo smaczny w połączeniu z czosnkiem i pomidorami. Niezależnie od tego, jak ktoś zdecyduje się ugotować bób, musi pamiętać, aby nie był rozgotowany (lepiej, gdy jest twardawy i chrupiący).

Do gotowania można używać świeżych lub suszonych ziaren dowolnej odmiany lub wielkości. Aby przyspieszyć obróbkę cieplną suszonego bobu, zaleca się namoczyć go wcześniej, najlepiej na noc. Po 8-10 godzinach zwiększoną wielkość ziarna można włożyć do rondla do dalszej obróbki. Ale jeśli ktoś nie ma tyle czasu, może skorzystać z poniższych porad. Więc po 80-100 minutach można postawić garnek bobu na kuchence.

Przygotowanie:

Wsypać suszony bób do głębokiej miski, zalać gorącą wodą. Przykryć miskę talerzem lub pokrywką, odczekać, co najmniej 60-80 minut. Po upływie czasu ziarna nasiąkną wilgocią i zwiększą swoją objętość. Bób należy odcedzić i przełożyć do żaroodpornego rondla i dodać wodę. Gotować bób przez 40-60 minut (w zależności od wielkości). W razie potrzeby dodać więcej wody, na kilka minut przed końcem gotowania dodać szczyptę soli.

Zastosowanie bobu do gotowania

Produkt taki jak bób jest bardzo rozpowszechniony w kuchni. Podczas pracy z tą rośliną strączkową należy pamiętać, że przed gotowaniem suchego bobu jedną z istniejących metod jest namoczenie. Dzięki temu zabiegowi ziarna będą łatwiej przyswajalne przez organizm, gdyż wypłukują z nich inhibitory enzymów.

Młodego bobu nie trzeba moczyć, ponieważ jest już delikatny. Bób jest używany na surowo w różnych sałatkach. Owoce te są również używane w potrawach z warzywami, np. do gulaszu itp. Ponadto produkt ten jest używany, jako zagęszczacz do wielu pierwszych dań. Wśród przepisów kulinarnych w Europie bardzo popularny jest gulasz z warzywami i fasolą. Istnieje również alternatywne zastosowanie bobu w gotowaniu: owoce są kruszone do stanu mąki, która w przyszłości zostanie wykorzystana do pieczenia. Dzięki dodatkowi do zwykłej mąki żytniej lub pszennej produkty są smaczniejsze i bardziej aromatyczne

Zobacz także:  Obierz ananasa w kilka chwil - znamy najlepsze sposoby

Jak gotować bób, aby uzyskać smaczną i zdrową potrawę?

Bób jest źródłem witamin i składników odżywczych. Już 100 gramów bobu zawiera aż 7,6 grama białka. Co więcej, ta porcja w pełni spełnia codzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. A jak można nie kochać tak zdrowych nasion tej rośliny strączkowej? Bób pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i Afryki Północnej, jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych ludzkości. Uprawiany od ponad 5 tysięcy lat, można go nawet znaleźć w Biblii.

Bób jest znany ze swoich wyjątkowych właściwości odżywczych, więc warto go wykorzystać. Niestety sezon na to warzywo jest równie krótki jak na szparagi. Dlatego warto jeść świeży bób tak często, jak to możliwe. Kupując świeżą roślinę strączkową, należy zwrócić szczególną uwagę, aby była jędrna, jasnozielona i wolna od ciemnych plam. Świeży bób najlepiej przechowywać w lodówce w papierowej torebce, chociaż zwykle wszyscy gotują go od zaraz po zakupie.

Jak gotować bób w sosie pomidorowym?

Składniki: świeży bób, cebula, marchewka, świeże pomidory, oliwa z oliwek.

Świeży bób należy ugotować do miękkości w małej ilości wody. Podczas gotowania przygotować dressing. Na patelnię z oliwą przełożyć cebulę, startą marchewkę i pomidory. Ilość na 500 g bobu – 2 małe marchewki, 3 cebule, 5-8 sztuk pomidorów. Posolić wodę, w której gotowano bób, wymieszać z dressingiem, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Sól, cukier do smaku. Pokroić liście selera i gotować kolejne 2-3 minuty i przykryj pokrywką. Bób jest gotowy i można go podawać z mięsem. Czasami bób gotuje się z boczkiem.

Jak gotować bób po włosku?

Z zielonego bobu można przyrządzić wiele pysznych i zdrowych potraw. To pierwsze dania, sałatki i przystawki. Warto spróbować tego tradycyjnego dania z Apulii.To pyszny i łatwy przepis, który z pewnością każdy pokocha. Bób po włosku można wykorzystać, jako przystawkę, dodatek lub wegetariańskie danie główne.

Składniki:

  • Bób (świeży) 500 g
  • Bułka tarta – 1 szklanka
  • Tarty parmezan – 100 g
  • Cytryna – pół sztuki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Chili
  • Czosnek
  • 2 goździki
  • Liście mięty.

Przygotowanie bobu. Usunąć ziarna ze strąka i gotować przez 10 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić bób i pozwolić mu lekko ostygnąć. Gotowanie sosu. Drobno posiekać listki mięty i dodać do nich oliwę, starty ser, bułkę tartą, czosnek, sól, pieprz i sok z połowy cytryny. Wszystko dobrze wymieszać. Do przygotowanego sosu dodać schłodzony bób, dobrze wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Podawać na zimno.

Zobacz także:  Efektowne przekąski imprezowe - szybkie i tanie

Jak gotować bób suszony z warzywami?

Ful medames, czyli egipska pasta z bobu rozpowszechniona w Egipcie, Jordanii, Jemenie, Często bób do tego dania gotuje się przez bardzo długi czas na małym ogniu, dodaje się mięso mielone. Ale dla Europejczyków ta opcja jest bardzo trudna dla żołądka. Dlatego syryjska wersja tego dania jest bardziej odpowiednia – z warzywami. Bób z warzywami bardziej przypomina sałatkę niż dodatek. To danie jest pyszne i odżywcze.

Aby ugotować bób z warzywami, potrzebne będzie:

  • Bób – 1 szklanka
  • Pomidory – 1-2 szt.
  • Natka pietruszki – pół pęczka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Cytryna – pół sztuki
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Sól, kminek – do smaku.

Jak gotować bób Ful medames?

Przygotować niezbędne składniki do robienia bobu z warzywami. Wstępnie namoczyć suszony bób w dużej ilości wody i pozostawić na noc, a następnie gotować do miękkości. Zamiast bobu można użyć groszku lub białej fasoli. Pomidor, czosnek, pietruszkę drobno pokroić. Następnie dodać sok z połowy cytryny i oliwę z oliwek. Włożyć bób, sól, przyprawy i wymieszać. Bób Ful medames można podawać zarówno, jako samodzielne danie, jak i jako dodatek.

Bób korzyści zdrowotne

Zawartość kalorii: 57 kcal w 100 gramach.

Wartość energetyczna bobu (100 gram):

  • Białko: 6 g.
  • Tłuszcz: 0,1 g.
  • Węglowodany: 8,5 g.

Obecność przydatnych właściwości bobu jest przede wszystkim możliwa dzięki ich najbogatszej kompozycji witaminowo-mineralnej.Tak, więc bób zawiera dużą ilość błonnika i pektyn, które przyczyniają się do eliminacji z organizmu soli metali ciężkich. Ze względu na tę właściwość zaleca się ich stosowanie osobom mieszkającym na terenach zanieczyszczonych ekologicznie. A także ze względu na obecność błonnika i błonnika pokarmowego, zaleca się ich stosowanie w celu poprawy trawienia.

Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego i potasu bób jest zdrową żywnością. Pomaga wzmocnić organizm i pomagają mu zwalczać różne infekcje. Ponadto regularne spożywanie bobu pomaga oczyścić krew. Bób zawierają witaminy z grupy B, które zapobiegają występowaniu różnych chorób serca. Dodatkowo produkt zawiera mangan, który pozytywnie wpływa na kondycję włosów.