Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Obierz ananasa w kilka chwil – znamy najlepsze sposoby

Smak tego egzotycznego owocu jest wyjątkowy i świetnie sprawdza się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Najlepszy jest oczywiście świeży – sprawdź więc jak obrać ananasa i zapomnij o niezdrowych produktach z puszki. Tym bardziej, że nie jest to wcale skomplikowane i zajmie dosłownie chwilkę.

Zanim obierzesz ananasa – sprawdź dojrzałość 

Ananas jest to owoc, którego niezwykły, atrakcyjny wygląd idzie w parze ze smakiem. Dojrzały ananas jest pełen słodyczy oraz tropikalnych nut. Właśnie dlatego jest tak popularny. Ananas z powodzeniem sprawdza się w roli dodatku do ciast i deserów, ale również sałatek, słodko-kwaśnych sosów czy nawet pizzy (słynna, uwielbiana w Polsce pizza hawajska). Przygotowując potrawę z ananasem, należy zdecydować o tym czy chcesz go wykorzystać w formie surowej, czy ananasa w zalewie z puszki (najczęściej dosładzanej i kalorycznej). Zachęcamy oczywiście do spożywania świeżego ananasa, tym bardziej że można kupić go w Polsce przez cały rok. Zanim jednak dowiesz się jak obrać ananasa, zwróćmy uwagę na to, jak wybrać najlepszy, dojrzały okaz, który gwarantuje pyszny, słodki smak. Wybieraj owoce o intensywnych zielonych liściach, złotej skórce i aromatycznym zapachu. Żeby przekonać się czy dany owoc jest gotowy do spożycia, wyrwij ze środka jego „pióropusza” najmniejszy zielony listek. Jeśli wychodzi łatwo, bez oporu, to znak że ananas jest dojrzały.

Jak obrać ananasa krok po kroku

Jeśli wybrałaś już najlepszy okaz, przejdźmy do tego jak obrać ananasa. Potrzebujesz do tego tylko ostrego noża i deski do krojenia. A następnie:

  1. Odetnij zielone liście około 2-3 cm poniżej ich podstawy.
  2. Odkrój także spód ananasa.
  3. Postaw owoc pionowo, a następnie odkrawaj kolejne kawałki skóry, prowadząc nóż po łuku w kierunku góra-dół.
  4. Postępuj w ten sposób wokół całego owocu – zwróć uwagę, żeby usunąć wszystkie brązowe wypustki.

W środku ananasa znajduje się jeszcze jego twardy środek, który także należy usunąć. Jak to zrobić? Wszystko zależy od tego, jak następnie chcesz użyć pokrojonego owocu i w związku z tym, jakiej wielkości kawałków potrzebujesz.

Zobacz także:  Naleśniki - prawdopodobnie najpopularniejsze danie na świecie

Sposoby krojenia ananasa

Najprostszy sposób pokrojenia ananasa, pozwala na uzyskanie z niego kosteczek. Możesz je następnie wykorzystać do sałatki lub sosu. Jak to zrobić?

– obranego ananasa przepołów, krojąc go wzdłuż. Uzyskane połówki, przekrój jeszcze raz w ten sam sposób. Każdą ćwiartkę stawiaj pionowo na desce i wycinaj z niej twardy środek – trzymaj nóż pewnie i mocno, wtedy zrobisz to przy pomocy jednego, szybkiego ruchu.

Teraz wystarczy pokroić ananasa w kostkę o dowolnej wielkości i gotowe! Jeśli zaś Twoja potrawa wymaga użycia całych krążków ananasa, będziesz musiała zaopatrzyć się w wykrawarkę do ciasta, a wtedy:

– pokrój ananasa w plastry o pożądanej grubości, a następnie do środka każdego przykładaj wykrawarkę i wycinaj środek.

Tak przygotowane plastry sprawdzą się świetnie jako przekąska sama w sobie, ale też ozdobią desery i koktajle. Wyglądają tak samo atrakcyjnie jak te z puszki, a jednocześnie są znacznie smaczniejsze i zdecydowanie zdrowsze. Owoc po pokrojeniu może być przechowywany w lodówce przez ok. 2-3 dni.

Dlaczego warto jeść ananasa?

Ananas jest przede wszystkim pyszny, ale warto po niego sięgać również z powodów zdrowotnych. Co ważne, mimo że jest słodki, wcale nie muszą go unikać osoby będące na dietach odchudzających. A wręcz przeciwnie – ananas może wspierać proces utraty wagi. Jest stosukowo mało kaloryczny (w 100g zawiera ok. 56 kcal), posiada dużo błonnika i nie zawiera przy tym cholesterolu i tłuszczu. Ten egzotyczny owoc może się pochwalić także zawartością bromelainy, enzymu roślinnego, który rozkłada białka (a także zwiększa ich przyswajalność, co jest ważne przy budowaniu masy mięśniowej) oraz wspiera naturalne funkcje jelit oraz zasiedlających je bakterii probiotycznych. Z tego względu wyciągi z ananasa są częstymi składnikami preparatów wspierających odchudzanie. Oczywiście najlepiej, zamiast łykać tabletek, zadbać o zdrową dietę. Nie kupuj więc gotowych suplementów, lecz samodzielnie przygotuj koktajl spalający tłuszcz na bazie ananasa. Wystarczy zblendować ze sobą:

Zobacz także:  Ocet jabłkowy - zrób go sama!

– szklankę pokrojonego w drobną kostkę ananasa

– łyżeczkę świeżo startego imbiru

– łyżeczkę nasion chia

– szklankę wody niegazowanej.

Koktajl jest pyszny, a spożywany na śniadanie zagwarantuje uczucie sytości na długi czas. Działa pobudzająco na metabolizm i dodaje energii, podniesie odporność oraz wpłynie na poprawę samopoczucia. Poza tym ananasy są także niezwykle cenne pod względem odżywczym. Owoce te są źródłem m.in. witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B. Wśród minerałów, zwraca uwagę zaś wysoka zwartość żelaza i manganu. Ananas posiada właściwości przeciwzapalne oraz pomaga obniżyć ciśnienie. Na pewno warto włączyć go na stałe do swojego menu.

Bonus – ananas w cieście

W tradycyjnej kuchni, ananas znalazł swoje miejsce jako egzotyczny dodatek do sałatek, świetnie komponuje się w towarzystwie kurczaka i kukurydzy w sosie z majonezem. Mamy jednak nieco inną propozycję jego przygotowania: na słodko. Kultowe owoce w cieście z tropikalną nutą pachną słońcem i słodyczą. Zachwycisz nimi domowników i oczarujesz gości, a są przy tym naprawdę proste w wykonaniu. Do przygotowania takiego smakołyku potrzebujesz:

– mąki pszennej – 2 szklanki

– mleka – 1 szklanka

– jajek – 2 sztuki

– wody gazowanej – ćwierć szklanki

– kwaśnej śmietany – 4 łyżki

– cukry – 3 łyżki

– wiórek kokosowych – 3 łyżki

– surowego ananasa

– oleju rzepakowego do smażenia.

Wykonanie: Obierz i pokrój ananasa w dość grube plastry. Przygotowanie ciasta rozpocznij od rozbełtania jajek z mlekiem. Następnie dodaj do nich wodę gazowaną, cukier, śmietanę, wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj (możesz użyć miksera), na koniec dodaj mąkę i ponownie miksuj do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego. Kawałki ananasa zanurzaj w cieście i smaż na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu z każdej strony, przełóż na ręcznik papierowy. Ananasa w cieście podawaj polanego sosem czekoladowym i posypanego wiórkami kokosowymi. Zastosowań ananasa jest znacznie wiele, korzystać z naszych sposobów na jego obranie i ciesz się wyjątkowym smakiem!