Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Ocet jabłkowy – zrób go sama!

Zdrowotne i kosmetyczne właściwości octu jabłkowego są powszechnie znane, warto więc posiadać jego spory zapas. Jak zrobić ocet jabłkowy samodzielnie? Nie jest to trudne, ale musisz uzbroić się w cierpliwość, na efekt swoich działań musisz poczekać kilka dobrych tygodni. Jednak zapewniamy – efekt jest tego warty.

Po co robić ocet jabłkowy?

W czasach, kiedy wszystkie potrzebne produkty możesz znaleźć w sklepie – jeśli nie stacjonarnym, to internetowym – może zastanawiać, po co samodzielnie bawić się w produkcję octu jabłkowego. Tym bardziej, że jest to obecnie dość popularny artykuł i spożywczy i kosmetyczny. Nie oszukujmy się jednak – kupiony w sklepie, gotowy produkt nigdy nie będzie dorównywał smakiem i jakością temu przygotowanemu samodzielnie. Dzieje się tak z dwóch powodów: wiesz wówczas co tak naprawdę znajduje się w środku oraz pilnujesz każdego poszczególnego etapu powstawania danego produktu. Nie jest też tajemnicą, że produkcja masowa rządzi się swoimi prawami, żeby być opłacalna, musi być też szybka, producenci idąc na łatwiznę mogą więc nieco upraszczać receptury, co odbija się na jakości i właściwościach octu. Wiedząc jak zrobić ocet jabłkowy, możesz właściwie od razu zacząć jego produkcję – składniki nie są skomplikowane.

Jak zrobić ocet jabłkowy – podstawy

Zanim przystąpisz do przygotowania octu jabłkowego, zwróć uwagę na pochodzenie jabłek, których chcesz użyć. Ideałem byłoby oczywiście, gdyby pochodziły z Twojego ogrodu. Jeśli nie posiadasz własnych jabłek, postaraj się kupić dobrej jakości, ekologiczne jabłka. Jak wiadomo, surowiec zawsze wpływa nie tylko na smak otrzymanego produktu, lecz także jego właściwości. Sprawdzenie pochodzenia jabłek jest stosunkowo proste. Te najlepsze, które nie były opryskiwane żadnymi chemikaliami, nie będą wyglądały idealnie. Na ich powierzchni będą nierówności i plamki. Są robaczywe? Jeszcze lepiej! To znak, że są naprawdę ekologiczne. W jaki sposób powstaje ocet jabłkowy? Za sprawą procesu fermentacji powodowanej przez bakterie z rodziny Acetobacter. Tłumacząc to jak najprościej – jabłka psują się, następuje fermentacja, a w jej wyniku alkohol o bardzo słabym stężeniu. Następnie obecne w powietrzu bakterie i drożdże powodują, że alkohol ten zmienia się w ocet. Z tego powodu nie powinno się dokładnie czyścić jabłek przed przygotowaniem octu – posiadają wtedy jeszcze więcej bakterii, które pomogą w szybkiej i efektywnej fermentacji. Jak w takim razie zrobić ocet jabłkowy?

Zobacz także:  Pyszne i oryginalne przekąski na imprezę

Przepis krok po kroku

Do przygotowania własnego octu jabłkowego potrzebujesz: 2 kg jabłek, 1 l wody i 5 małych łyżeczek miodu dobrej jakości (opcjonalnie cukru). Jeśli jabłka są wyjątkowo kwaśne, możesz dodać jeszcze jedną łyżeczkę. Następnie:

  1. Przygotuj pojemne szklane naczynie: dokładnie je umyj i wyparz.
  2. Zagotuj w garnku wodę z dodatkiem miodu i wystudź.
  3. Jabłka oczyść, przekrój i usuń gniazda, a następnie pokrój w plasterki. Tak przygotowane włóż do słoika.
  4. Do słoika wlej zalewę i przykryj bawełnianą ściereczką, postaw w dość ciepłym i ciemnym miejscu.
  5. W ciągu 2-3 dni powinna pojawić się piana (zanim to nastąpi mieszaj czasami jabłka z zalewą), nie zdejmuj jej, tylko poczekaj aż sama opadnie i zbrązowieje. To moment na przelanie płynu przez grube sitko do garnka. Jabłka możesz wyrzucić.
  6. Słoik umyj i ponownie wlej do niego przyszły ocet, przykryj ściereczką i poczekaj 2-4 tygodnie aż zakończy się fermentacja octowa.

Dokładny czas trwania fermentacji octowej nie jest możliwy do ustalenia i zależy od takich kwestii jak choćby panująca w mieszkaniu temperatura. Rozpoznanie, że ocet jest gotowy nie jest trudne – wystarczy powąchać zawartość słoika. Jeśli pachnie octem, a na jej powierzchni utworzył się kożuszek, to znak że możesz przelać już ocet do butelek. Pamiętaj przy tym, że należy wcześniej wyjąć matkę octową oraz przefiltrować ciecz – ocet będzie dzięki temu klarowny. Ocet przechowuj w ciemnych butelkach, najlepiej w piwnicy lub spiżarni, gdzie jest chłodniej oraz nie dopływa światło słoneczne. Dobrym pomysłem jest niedokręcanie butelek. Jeśli bowiem ocet został zlany nieco za wcześnie, w butelce będzie następować jeszcze fermentacja. Przy mocno dokręconej butelce lub wciśniętym korku istnieje ryzyko, że w wyniku zgromadzonego gazu, wystrzelą.

Zobacz także:  Obierz ananasa w kilka chwil - znamy najlepsze sposoby

Ocet jabłkowy – wskazówki

Przygotowywałaś przetwory i zostało Ci sporo obierek z jabłek? Możesz je zatem wykorzystać do wykonania własnego octu. Nic się nie zmarnuje, a Ty zyskasz wspaniały, domowy produkt o zdrowotnych właściwościach. Do podanych wyżej proporcji wody i miodu, potrzebujesz obierek z ok. 20 jabłek. Sprawdź też nasze wskazówki, dzięki którym Twój ocet będzie naprawdę pyszny:

– Do przygotowania octu wybieraj jabłka z odmian późniejszych, które są słodsze. Papierówki nie będą więc najlepszym pomysłem.

– Zwróć uwagę na kolor octu – powinien być intensywnie złoty.

– Ocet jest zbyt słaby? Wrzuć do niego kilka pokrojonych jabłek i wykonaj fermentację jeszcze raz.

– Obserwuj czy na powierzchni octu nie znajdują się ślady pleśni. Nie pomyl ich przy tym z matką octową!

Tak przygotowany ocet możesz przechowywać naprawdę długo, dlatego warto od razu zrobić jego większą ilość.

Właściwości octu jabłkowego

Jeśli masz już swój własny ocet jabłkowy, dobrze byłoby wiedzieć jak go wykorzystać. Zacznijmy może od jego zastosowania spożywczego. Ocet jabłkowy posiada całe bogactwo witamin i minerałów oraz działa detoksykująco na organizm. Zgodnie z badaniami obniża też poziom cukru we krwi oraz pomaga go wyregulować – powinien być więc spożywany przez osoby zmagające się z cukrzycą. Podobnie działa na cholesterol, mając z nim problemy, należy koniecznie włączyć ocet jabłkowy do diety. Jest także dobrze znany ze swoich właściwości odchudzających, podkręca metabolizm i pomaga szybciej spalić tkankę tłuszczową. Ocet jabłkowy, to też niezastąpiony środek antygrzybiczy i przeciwwirusowy. Jak najlepiej go stosować? Dodawaj łyżkę octu do szklanki wody i wypijaj codziennie na czczo. Szybko zauważysz poprawę samopoczucia i kondycji całego organizmu. W kosmetyce, możesz wykorzystywać ocet do domowej płukanki do włosów. Jest to świetny sposób na piękne, lśniące i zdrowe włosy. Wystarczy rozcieńczyć łyżeczkę octu w litrze wody i używać tego płynu do ostatniego płukania włosów po myciu. Efekt będzie natychmiastowy!