Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Pyszne i oryginalne przekąski na imprezę

Tydzień pracy się skończył i nadchodzi weekend.To długo wyczekiwany czas, który wiele osób chciałoby poświęcić czemuś przyjemnemu. A może zaprosić znajomych i urządzisz przyjęcie? Jakie przystawki na imprezę przygotować, aby było smacznie i zdrowo? Nie trzeba się spieszyć z kupnem chipsów, krakersów, solonych orzeszków i tym podobnych. Można samodzielnie przygotować coś pysznego i kolorowego. Na oryginalne przepisy na przystawki na imprezę potrzeba bardzo mało czasu, odpowiednie składniki i kilka wolnych rąk, aby przyspieszyć pracę.

Przystawki na imprezę w postaci pysznej geometrii

Jaką przekąskę na imprezę można przygotować bez większych kłopotów? Kanapki we wszystkich odmianach. Wystarczy między kromki chleba włożyć coś smacznego. Im więcej warstw, tym lepiej. Być może ktoś ze znajomych przychodzi na imprezę bezpośrednio z pracy i nie miałby nic przeciwko pożywnej przekąsce. Na spotkanie towarzyskie można zaproponować kanapki z serem, pomidorami i rukolą.

Składniki na przystawki:

  • Tosty chlebowe – 12 szt.
  • Twardy ser – 200 g
  • Pomidory – 5-6 szt.
  • Twarożek – 300 g
  • Rukola – pęczek
  • Koperek – 5-6 gałązek
  • Sól dla smaku.

Ser pokroić w plasterki, a pomidory w krążki. Umyć rukolę. Drobno posiekać koperek, wymieszać z twarogiem i posolić do smaku. Posmarować 6 tostów chlebowych. Na każdym ułożyć plastry sera, liście rukoli i krążki pomidorów. Przykryć kolejnym tostem lekko docisnąć dłońmi. Szerokim nożem przekroić kanapki po przekątnej i podawać obfite trójkąty na dużym talerzu.

Złota piramida to doskonała przystawka na imprezę

Panierowane przystawki zawsze opuszczają talerz, jako pierwsze. Chrupiące kulki serowe tym bardziej. Do sera można dodać szynkę, boczek lub inne mięso. Pikantnej nuty dodają czosnek i ostre przyprawy. Można dodać świeże zioła lub pikle, aby uzyskać soczystość. Ciekawe połączenie okaże się, jeśli połączy się ser z orzechami lub suszoną żurawiną. To podstawowy przepis, a następnie uda się samodzielna improwizacja.

Składniki na przystawkę:

  • Ser żółty- 300 g
  • Białka jaj – 3 szt.
  • Mąka – 3 łyżki
  • Sól i przyprawy do smaku
  • Bułka tarta – do obtoczenia
  • Olej roślinny – 300 ml.

Ser zetrzeć na tarce, aby uzyskać cienkie wiórki. Białka ubić w puszystą piankę ze szczyptą soli. Dodać ser i mąkę, posolić do smaku, zagnieść ciasto. Powinno być lepkie i pulchne. Jeśli ciasto się rozleje, dodać więcej mąki. Podczas gdy patelnia z olejem się nagrzewa, mokrymi rękami modelować kulki wielkości piłki pingpongowej i obtoczyć w mielonej bułce tartej. Za pomocą łyżki wkładać kulki do wrzącego oleju, wtedy nie uderzą w dno i będą idealnie okrągłe. Należy smażyć je małymi partiami, aż uzyskają złoty kolor. Łyżką cedzakową wyjmować i układać na ręcznikach papierowych. Gdy nadmiar tłuszczu spłynie, kulki ułożyć na talerzu w formie piramidy.

Zobacz także:  Naleśniki - prawdopodobnie najpopularniejsze danie na świecie

Goście z nad morza, jako przekąska na każdą imprezę

Na przyjęciu zawsze mile widziane są krewetki. Przekąski z ich udziałem są lekkie i tak pyszne. Mrożonki należy wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej. Ważnym punktem jest ostrożne usunięcie włókien jelitowych. Jeśli się o nich zapomni, całe wrażenie zostanie zrujnowane. Warto zrobić taką szybką przekąskę na szaszłykach.

Składniki na przekąskę:

  • Krewetka – 1 kg
  • Białe wytrawne wino – 200 ml
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 3 łyżki
  • Czosnek – 3-4 ząbki
  • Pietruszka – 4-5 gałązek
  • Sól i pieprz do smaku.

Przecisnąć czosnek przez prasę, wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki. Dodać oliwę, wino i sok z cytryny. Przygotowane krewetki nakładać na drewniane szaszłyki, włożyć do głębokiego pojemnika, napełnić marynatą na pół godziny. Ten przysmak jest najsmaczniejszy z grilla. W domu można usmażyć krewetki na patelni grillowej. Olej można pominąć, najważniejsze to odwrócić krewetki na czas, aby były apetycznie zarumienione ze wszystkich stron.

Kebab w obfitości to ulubione przekąski na męską imprezę

Warto włączyć do menu imprezy i innych przepisów na przystawki pomysły na szaszłykach. Można do nich użyć dowolnych produktów. Najważniejsze, że dobrze łączą się ze sobą i zadowolą gości. Ponadto wygodnie jest jeść rękami smakołyki na szaszłykach. Warzywa i mięso to dobre połączenie.

Składniki na męskie przekąski:

  • Małe ziemniaki – 18 szt.
  • Cukinia – 2 szt.
  • Kiełbasa – 300 g
  • Olej roślinny – 1 łyżka do smażenia + 50 ml do marynaty
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mielona papryka – 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • Sól i chili – do smaku.

Cukinię pokroić w krążki i lekko podsmażyć na oleju roślinnym z obu stron. Ziemniaki gotować do półmiękko i pokroić w grube plastry. Jeśli skóra jest cienka, można ją zostawić. Kiełbasę pokroić w grube krążki. Teraz trzeba składać. Na szaszłyki nadziewane muszą być ziemniaki, cukinia i kiełbaski. Olej wymieszać z przyprawami i solą, polać przystawkę, wstawić do piekarnika w temperaturze 200 ° C na 15–20 minut. Pożądane jest, aby przystawka była jeszcze ciepła do czasu przybycia gości.

Kanapki w nowej formie bez pieczywa to pyszna przekąska imprezowa

Czym jest impreza bez smacznych i nowoczesnych warzywnych kanapek? Tutaj może być niezliczona ilość odmian. Klasyczne produkty na tę przekąskę to: czerwona ryba, owoce morza, szynka, różne wędliny, sery twarde i miękkie, oliwki, świeże warzywa. Warto podarować przyjaciołom lekkie warzywne przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki na przekąskę:

  • Cukinia – 2 szt.
  • Pomidory koktajlowe – 15 szt.
  • Mozzarella – 15 kulek
  • Serek śmietankowy – 200 g
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka.
Zobacz także:  Ocet jabłkowy - zrób go sama!

Trzeba dobrze umyć cukinię, wysuszyć i obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić warzywa w cienkie, szerokie paski. Polać je olejem i usmażyć na patelni grillowej. Paski cukinii składać tak, aby pomidor koktajlowy pasował do środka. Powstałe kanapeczki kłaść pionowo na naczyniu, napełniać serem śmietankowym a na to ułożyć całe pomidory na wierzchu. Na patyczki nadziewać kulki mozzarelli i włożyć do kanapki.

Koszyczki grzybowe na przystawkę

Kolejnym hitem przystawek na imprezę towarzyską są tartaletki. Chrupiące koszyczki do nich są sprzedawane w każdym supermarkecie. Można użyć gotowego ciasta francuskiego lub nawet cienkiego chleba pita. A co włożyć do środka, każdy decyduje sam. Najczęściej tartaletki nadziewane są śmietaną lub twarogiem, różnymi pasztetami i gęstymi sosami. Uzupełnia je mięso z kurczaka, lekko solona ryba, gotowane jajka, chrupiące warzywa, paluszki krabowe czy oliwki. Tartaletki z grzybami to zawsze bezpieczny smak.

Składniki na przekąskę:

  • Tartaletki – 15 szt.
  • Pieczarki – 400 g
  • Cebula – 2 szt.
  • Ser żółty – 100 g
  • Śmietana – 3 łyżki
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Olej roślinny – do smażenia.

Drobno posiekać pieczarki i cebulę, smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. Dodać śmietanę i posiekane warzywa, smażyć przez kilka minut. Zostawić kilka gałązek pietruszki do dekoracji. Na koniec włożyć starty ser do grzybów i wszystko dobrze wymieszać. Napełnić tartaletki nadzieniem, położyć je na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika w temperaturze 200 ° C na 10 minut. Podawać tartaletki na półmisku, udekorować zielonymi płatkami natki i podawać na ciepło.

Karnawał warzyw to zdrowa przekąska na imprezę

Z pewnością wśród gości są tacy, którzy nie są szczególnie głodni lub są wegetarianami. Można zaproponować im różnorodne kawałki warzyw z ciekawą prezentacją. Na przykład pokroić warzywa w paski, złożyć w małe pęczki i zabezpieczyć plastrem sera. A żeby chrupanie surowych warzyw było ciekawsze, podawać pyszny sos.

Składniki na przystawkę:

  • Świeży ogórek – 3 szt.
  • Marchewki – 2 szt.
  • Łodygi selera – 4 szt.
  • Papryka w różnych kolorach – 3 szt.
  • Pomidory koktajlowe – 15–20 szt.
  • Wszelkie świeże zioła.

Sos:

  • Ser żółty – 100 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Śmietanka kremowa 33% – 100 ml
  • Sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku

Obrać marchewki i ogórek. Usunąć czapki, nasiona i przegrody ze słodkiej papryki. Wszystkie warzywa pokroić w paski. Do sosu zetrzeć ser na tarce, dodać czosnek, śmietanę i przyprawy. Powstałą mieszaninę umieścić w kąpieli wodnej, stopić ser i doprowadzić sos do kremowej konsystencji.

[Głosów: 1   Average: 5/5]