Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Efektowne przekąski imprezowe – szybkie i tanie

Spodziewasz się gości i chcesz popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi? Przekąski na imprezę możesz przygotować naprawdę szybko i przy tym specjalnie się nie napracować. Sprawdź nasze sposoby i zapomnij o paluszkach i krakersach.

Przekąski na imprezę – koreczki

Bez względu na rodzaj imprezy, przygotowanie przekąsek jest tak samo ważne. Podczas eleganckich przyjęć, przystawki mają zaspokoić pierwszy głód, zaś przy zwykłych spotkaniach towarzyskich – służą systematycznemu „podjadaniu”. Nie jest raczej w dobrym guście podawanie dań gotowych czy też fast foodów. Tym bardziej, że przy przystawkach – nawet tych najbardziej efektownych – nie musisz wcale posiadać ogromnego talentu kulinarnego. Idealne przekąski na imprezę są niewielkich rozmiarów i wpisują się w ideę „finger food” – jesz je bez użycia sztućców. Pierwszym pomysłem, jaki przy tym przychodzi do głowy są oczywiście koreczki imprezowe. Wyglądają świetnie, są smaczne i proste – wystarczy nadziewać na wykałaczkę kolejne składniki. Nasze propozycje:

– kawałek kabanosa, ogórek korniszony, ser, papryka i marynowana cebulka perłowa

– mini mozarella, pomidorki koktajlowe, listek świeżej bazylii

– ser fera, łosoś wędzony na zimno, czarna oliwka

– ser pleśniowy, chorizo, oliwka zielona, ogórek kiszony

– arbuz, ser feta, bazylia.

Możliwości jest nieskończenie wiele, wszystko zależy od Twoich upodobań i kreatywności. Chcesz, żeby koreczki wyglądały bardziej imprezowo? Zamiast kłaść je na talerz, możesz nakłuwać nimi połówkę arbuza (wcześniej wydrążoną). W drugiej połowie przygotuj zaś poncz lub sangrię.

Klasyczne przekąski w ciekawym wydaniu

Nie możesz sobie wyobrazić imprezy domowej bez klasycznej sałatki jarzynowej, jajek w majonezie czy też nóżek w galarecie? W końcu to klasyczne, polskie propozycje, które świetnie się odnajdują w roli imprezowych przekąsek. Warto jednak wprowadzić do nich pewien powiew świeżości. Wystarczy zmienić nieco sposób ich podania, żeby uzyskać nowoczesny efekt. Goście będą na pewno mile zaskoczeni, jeśli np. sałatka jarzynowa zostanie podana w makaronowych muszlach. Sałatkę przygotuj tak jak lubisz (najczęściej dodaje się do niej gotowane ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler oraz jajka, ogórki kiszone, por i groszek konserwowy), dopraw solą pieprzem, musztardą, a w opcji fit zamiast majonezu użyj jogurtu greckiego. Następnie ugotuj makaron w kształcie dużych muszli i każdą wypełnij sałatką. Możesz dodatkowo udekorować je kiełkami. Jajka zamiast smarować majonezem, spróbuj faszerować: wymieszaj ugotowane żółtko, tuńczyka, szczypiorek i jogurt grecki, a gotową pastę wkładaj w miejsce żółtka. Nóżki w galarecie wystarczy zaś przygotować w niewielkich pojemnikach, czy np. kieliszkach – na dno każdego nasyp wcześniej groszku konserwowego. Będą wyglądać nieco inaczej, a przy tym porcje będą odpowiednie do dań przystawkowych.

Zobacz także:  Ziemniaki kcal - zdrowe odżywianie i odchudzanie

Roladki z tortilli na kilka sposobów

Zupełną nowością na polskich, imprezowych stołach są roladki z tortilli. Ich wykonanie, to świetny pomysł. Nie są pracochłonne, a przy tym jednocześnie wyglądają efektownie i świetnie smakują. Do ich wykonania potrzebujesz gotowych placków tortilli – najlepiej pełnoziarnistej, dobrej jakości. Następnie nałóż na każdy placek wybrane składniki, zwiń tortillę w rulonik i pokrój na równe kawałki. Brzmi prosto? Bo właśnie takie jest. Do roladek z tortilli możesz użyć m.in.:

– kremowego serka topionego, rukoli, szynki parmeńskiej, gruszki

– sałaty, majonezu i musztardy, szynki, papryki konserwowej, żółtego sera

– serka śmietankowego, łososia wędzonego, papryki i kiełków

– serka śmietankowego, awokado, tuńczyka, koperku

– na słodko: banana, kremu czekoladowego, serka mascarpone i truskawek.

Roladki z tortilli najlepiej podać na talerzyku, a każdą porcję nakłuć wykałaczką – nie rozpadną się, a przy tym łatwiej po nie sięgnąć na imprezie.

Przekąski w stylu fit

Starasz się zdrowo odżywiać lub też Twoi goście stronią o tłustego i kalorycznego jedzenia? Wypróbuj zatem naszych propozycji przekąsek na imprezę w stylu fit. Mogą to być choćby chipsy z warzyw, które są banalne w przygotowaniu i smaczne. Wystarczy pokroić wybrane warzywa w cieniutkie plasterki (np. marchew, pietruszkę i buraka), skropić oliwą, posypać solą, pierzem oraz ulubionymi ziołami, a następnie piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. W podobny sposób możesz upiec chrupiące kuleczki z ciecierzycy. Jak?

  1. Ciecierzycę namocz na co najmniej 8 godzin
  2. Zmień wodę i gotuj ciecierzycę na wolnym ogniu przez około godzinę z dodatkiem liścia laurowego – nie sól!
  3. Kiedy będzie miękka, odstaw do przestudzenia
  4. Dodaj oliwę z oliwek, ostrą i słodką paprykę, sól
  5. Piecz kwadrans w 200 stopniach.
Zobacz także:  Naleśniki - prawdopodobnie najpopularniejsze danie na świecie

Opcjonalnie, możesz użyć gotowej ciecierzycy z puszki, pamiętaj tylko żeby ją wcześniej dobrze przepłukać. Jeśli jesteśmy już przy ciecierzycy, to koniecznie zrób z niej słynną pastę – hummus! Do ugotowanej ciecierzycy dodaj pastę sezamową tahini, sok z limonki, kmin rzymski i nieco oliwy. Zblenduj i gotowe! Humus nałóż do miseczki i podawaj z surowymi warzywami pokrojonymi w paski – marchewką, papryką i selerem naciowym.

Proste i pyszne – mini kanapki

Kolejne przekąski na imprezę, które musisz poznać, to mini kanapki. Co ważne, nie musisz do nich wcale używać chleba, ale np. krakersów. Wystarczy posmarować krakersa serkiem, ułożyć na nim np. plasterek wędliny i odrobinę rukoli i przykryć kolejnym krakersem. Podobnie jak w przypadku koreczków i roladek z tortilli możesz wykorzystać do ich przygotowania wiele różnych składników, wedle własnych upodobań. Krakersami możesz przełożyć np. przygotowaną samodzielnie ostrą pastę z tuńczyka – wymieszaj ze sobą tuńczyka, tabasco, majonez i ketchup. Połóż na niej ogórka kiszonego – będzie pasował idealnie. Trudno wyobrazić sobie też polskie imprezy bez śledzika. Zapomnij przy tym o tradycyjnym podaniu na półmisku z dużą ilością oleju i cebuli. Mamy coś znacznie lepszego:

  1. Upiecz ziemniaki w mundurkach – powinny być niewielkie
  2. Ostudzone ziemniaki pokrój na połówki i odrobinę wydrąż (nie do końca)
  3. Na każdym ziemniaku ułóż kawałeczek śledzia i cebulki
  4. Posyp świeżo mielonym pieprzem.

Proste, a prezentuje się przy tym naprawdę ciekawie! Korzystaj z naszych przepisów i zaskocz swoich gości!