Konfitura to popularny, lubiany chyba przez wszystkich dodatek na kanapkę. Ten przysmak sprawdzi się także w innych potrawach, i to nie tylko na słodko. Do czego warto stosować tego typu przetwory?
Konfitura na śniadanie
Konfitury bardzo pasują do twarogu i serka śmietankowego, zarówno na kanapce, jak i w formie zdrowej, dietetycznej sałatki – do białego sera dodajemy ulubioną konfiturę, dużo sałaty i kawałki pieczonych warzyw albo pokrojone orzechy. Niektóre owocowe konfitury, na przykład z wiśni albo żurawiny, bardzo pasują do wędlin i żółtego sera. Bardzo słodkie przetwory warto łączyć z naleśnikami, grzankami lub goframi, a jeśli ma być mniej kalorycznie, sięgamy po chrupkie pieczywo lub wypieki z obniżoną zawartością cukru.
Dodatek do obiadu
Wytrawne konfitury, chociażby z pigwy, żurawiny lub śliwek bez dodatku cukru, świetnie komponują się z mięsem oraz warzywami. Owocowe oraz warzywne przetwory służą jako sos do mięsa lub używa się ich do marynaty – kawałek surowego mięsa należy wysmarować dokładnie konfiturą, doprawić według smaku i zostawić w lodówce na przynajmniej kilka godzin, a następnie upiec razem z marynatą.
Konfitura do deserów
Znacznie częściej niż do dań obiadowych konfitury wykorzystuje się do słodkich deserów. Najprostszy przepis to tarta z ciasta francuskiego – wystarczy płat surowego ciasta, konfitura o ciekawym smaku, na przykład malinowo-pigwowa od Eterno, kruszonka albo kawałki świeżych owoców.
Konfiturą można posmarować tort albo słodkie babeczki. Owocowa warstwa doskonale przełamie smak bardzo słodkiego ciasta, na przykład z masą budyniową albo białym kremem. Konfitury pasują też do ciast drożdżowych i czekoladowych – owocowe przetwory nadają ciastom bardziej wilgotną konsystencję i urozmaicają smak.
Jak wybrać dobrą konfiturę?
Nie wystarczy, że na opakowaniu będzie napis „naturalny”. To, czy wybrana konfitura rzeczywiście jest naturalna i ekologiczna, wynika z etykiety – wszystkie składniki muszą być naturalne, bez konserwantów, czyli na przykład pomarańcza, cukier i korzenne przyprawy. Konfitury dla diabetyków mają obniżoną zawartość cukru i niższą wartość energetyczną, a w składzie nie ma białego cukru, tylko same naturalne substancje słodzące, które pochodzą z owoców.