Jak zrobić masę solną? Pytanie to zadają sobie regularnie mamy znudzonych kilkulatków. Nie tylko w okresie przedświątecznym, kiedy wypadałoby zrobić z dziećmi ozdoby, lecz również w czasie gorszej pogody, kiedy brak już pomysłów, czym zająć maluchy. Masa solna stanowi idealny materiał dla wielu kreatywnych zabaw. Jest niedroga, nie zawiera szkodliwych substancji chemicznych, a jej przygotowanie jest w rzeczywistości banalnie proste.
Jak zrobić masę solną – przepis podstawowy
Przygotowanie idealnej masy solnej nie jest skomplikowane. Składniki znajdą się w każdym domu, najczęściej nie ma więc potrzeby dokonywania żadnych dodatkowych zakupów. Wystarczy przygotować:
- 1 szklankę mąki pszennej
- 1 szklankę soli
- 1/2 szklanki wody
Wszystkie składniki mieszamy w misce. Najpierw łyżką, później wyrabiamy gładkie, plastyczne „ciasto”. Niektóre przepisy mówią o mniejszej ilości soli, jednak proporcje 1:1 pozwalają na uzyskanie masy, która będzie odpowiednio plastyczna i łatwa do wysuszenia. To ważne, jeśli dzieci tworzą ozdoby świąteczne czy figurki, które chcą zachować i na przykład po wysuszeniu pomalować.
Ważne jest, aby wybrać drobną sól warzoną. Pozwoli to na uzyskanie gładkiej, plastycznej masy. Użycie soli kamiennej o dużych kryształach może spowodować, że masa solna zawierać będzie grudki i stanie się bardziej podatna na pękanie podczas suszenia.
Jak zrobić kolorową masę solną?
Ciekawym urozmaiceniem może być kolorowa masa solna. Najprostszym sposobem na jej uzyskanie jest dodanie w czasie wyrabiania ciasta barwnika spożywczego. Jeśli jednak chcemy, aby masa była całkowicie naturalna, gotowe barwniki zastąpić można sokiem z buraków, cynamonem, kurkumą czy słodką papryką w proszku. Do masy można dodać również kilka kropel olejków lub esencji zapachowych. Dzięki temu zwykła masa solna zamieni się w prawdziwą masę sensoryczna, pozwalającą na stymulację kilku zmysłów dziecka jednocześnie.
Domowa ciastolina – inna wersja masy solnej
Na bazie mąki i soli przygotować można również domową ciastolinę. Potrzebne będą:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki drobnej soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wodę wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pozostałe składniki, energicznie mieszamy. Powstanie gładka, plastyczna masa. Po wystudzeniu jest gotowa do zabawy. Oczywiście, warto wzbogacić ciastolinę, nadając jej ciekawy kolor lub zapach. Tak jak poprzednio, sprawdzą się zarówno gotowe barwniki spożywcze, jak i naturalne przyprawy i aromaty. Gotową ciastolinę należy przechowywać w zamkniętym pudełeczku. Nie będzie wtedy wysychać i zapewni dzieciom wiele godzin przyjemności z lepienia!
Jak wykorzystać masę solną?
Dzieci z pewnością znajdą wiele kreatywnych zastosowań dla przygotowanych w domu mas plastycznych. Ich niewątpliwą wyższością nad sklepową plasteliną czy modeliną jest możliwość łatwego usunięcia z wszelkich powierzchni. Nawet, jeśli masa solna trafi na dywan w salonie, sprzątnięcie jej nie będzie stanowić wielkiego problemu. Docenią to z pewnością panie, które próbowały usunąć z dywanu plastelinę!
Dzieciom przydadzą się do zabawy z masą solną wszelkie foremki (takie, jak do ciastek), wałek, a także koraliki do ozdobienia gotowych figurek, ciasteczek czy dekoracji.
Jak utrwalić masę solną?
Dziecięce prace z masy solnej można zachować na dłużej, poddając suszeniu. Przy sprzyjających warunkach pogodowych, masę solną można suszyć na słońcu. Ozdoby wysuszyć można również w piekarniku, ustawionym na maks. 80 stopni. Do tego celu nadają się również doskonale specjalne suszarki do grzybów lub owoców. Czas suszenia zależy od grubości masy – najłatwiej jest wysuszyć cienkie, płaskie przedmioty. Po wysuszeniu, ozdoby można pomalować, a na koniec polakierować. Sprawdzi się nawet lakier do włosów.
Warto poświęcić chwilę na przygotowanie masy solnej i foremek. Dostarczy to dzieciom wielu godzin frajdy, pozwalając jednocześnie rozwijać wyobraźnię i kreatywność. Nie bez znaczenia jest fakt, że masa solna czy domowa ciastolina są całkowicie bezpieczne. Nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych, a znaczna zawartość soli skutecznie odstraszy nawet najmłodsze dzieci od zjedzenia masy.