Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Probiotyki i synbiotyki – czym się od siebie różnią?

Probiotyki i synbiotyki to coraz bardziej popularne suplementy diety wspomagające pracę jelit. Czym są? Czym różnią się od siebie probiotyk i synbiotyk? Odpowiadamy na te pytania i radzimy, który preparat i w jakich przypadkach wybrać.

Czym są probiotyki?

Probiotyki to dobroczynne bakterie zasiedlające jelita i korzystnie wpływające na ich pracę. Zdrowy dorosły człowiek ma ich w swoim przewodzie pokarmowym około dwóch kilogramów. Tworzą one tak zwaną mikroflorę jelitową, która jest niezbędna do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Bakterie probiotyczne biorą udział w procesach trawienia, oczyszczają też jelita z resztek pokarmowych. Dobra kondycja jelit i odpowiednia równowaga pomiędzy mikroorganizmami w naszych jelitach to warunek konieczny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Bakterie probiotyczne znajdują się w pożywieniu, ale można je też stosować w formie suplementu diety. Probiotyki zawierają różne szczepy żywych kultur bakterii probiotycznych, które mają za zadanie zasiedlić jelita i stworzyć nowe kolonie dobrych bakterii. Probiotyk w postaci kapsułki zawiera starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii korzystnych dla jelit, przez co wspomaga florę bakteryjną obecną w układzie pokarmowym.

Co to jest synbiotyk?

Synbiotyk to nazwa suplementu diety, który łączy w sobie probiotyki i prebiotyki, czyli substancje pochodzenia naturalnego, które są wykorzystywane przez bakterie probiotyczne jako źródło pożywienia. Prebiotyki nie są trawione w układzie pokarmowym i stanowią dla dobroczynnych organizmów zasiedlających jelita coś w rodzaju prowiantu. Kiedy przyjmujemy zatem synbiotyk, jednocześnie dostarczamy do jelit dobroczynne bakterie wraz z ich pożywieniem. Pozwala im to łatwiej i szybciej zasiedlić jelita.

Naturalne źródła probiotyków i prebiotyków

Naturalnym źródłem probiotyków, czyli bakterii korzystnie wpływających na pracę jelit, zwłaszcza bakterii fermentacji mlekowej, są przetwory mleczne (kefir, jogurt, zsiadłe mleko), kiszone warzywa (kapusta, ogórki) i zakwas (buraczany, chlebowy).

Prebiotyki znajdziemy zaś w produktach takich jak miód, soja, pszenica, warzywa (ziemniaki, cykoria, pomidory, cebula) i owoce (np. banany).

Kiedy stosować suplementację?

Zróżnicowana, zdrowa dieta w większości przypadków wystarczy, by utrzymać mikroflorę bakteryjną jelit w równowadze i dobrej kondycji, ale zdarzają się sytuacje, na przykład czas po antybiotykoterapii, kiedy wskazana jest suplementacja zarówno probiotyków, jak i prebiotyków.

Po terapii antybiotykami flora bakteryjna jelit może być osłabiona, a jej równowaga zachwiana, ponieważ leki te działają nie tylko na bakterie chorobotwórcze, ale – jako skutek uboczny – na całą mikroflorę obecną w ludzkim organizmie. Lekarze często zalecają suplementację probiotyków właśnie po terapii antybiotykami.

Probiotyk i synbiotyk stosujemy zgodnie z zaleceniami lekarza lub informacjami podanymi na ulotce. W miarę możliwości powinniśmy też wprowadzać do diety naturalne produkty probiotyczne i naturalne prebiotyki.


Artykuł sponsorowany

[Głosów: 1   Average: 5/5]