Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Ziemniaki kcal – zdrowe odżywianie i odchudzanie

Bylina zielna z rodziny psiankowatych i jej bulwy nazywane są ziemniakami. Bulwy ziemniaka różnią się wielkością i kształtem, w zależności od odmiany, są okrągłe lub podłużne, wielkości jaja kurzego i ważą do pół kilograma. Kolor skórki ziemniaka jest prawie biały, piaskowy, różowy i czerwono-fioletowy, miąższ bulw jest biały, kremowy lub żółty. Ziemniaki kcal to 76 na 100 gramów produktu. Ojczyzną ziemniaka jest Ameryka Południowa, gdzie pożywne rośliny okopowe stosowano prawie 10 tysięcy lat temu. W niektórych częściach Boliwii nadal występują dzikie krzewy ziemniaczane. W Europie ziemniaki pojawiły się w połowie XVI wieku. Obecnie ziemniaki uprawiane są, jako roślina jednoroczna, w drugim roku pozostawia się im tylko nasiona. Ziemniaki zajmują jedno z czołowych miejsc na liście znanych i często spożywanych potraw.

Skład i użyteczne właściwości ziemniaków kcal, białka itd.

Ziemniaki kcal surowe (obrane) to ilość 71 dla średniej wielkości bulwy

Pozostałe parametry na 100 gram:

  • Białka – 1,9 gram
  • Tłuszcze – 0,1 gram
  • Węglowodany – 16,8 gram
  • Błonnik – 1,5 gram

Ziemniaki w większości składają się ze skrobi, zawierają doskonale zbilansowany zestaw aminokwasów, witamin z grupy B, C, H i PP, kwas foliowy. A także prawie wszystkie przydatne minerały: potas, wapń, magnez, cynk, selen, miedź i mangan, żelazo, chlor i siarka, jod, chrom, fluor, molibden, boru i wanadu, cyny i tytanu, krzemu, kobaltu, niklu i glin, fosforu i sodu.

Korzyści zdrowotne z ziemniaków

Ziemniaki pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają tworzeniu się blaszek cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych. Zawarty w produkcie błonnik nie jest agresywny i nie podrażnia ścianek żołądka, dlatego gotowane ziemniaki są zawarte w jadłospisie osób cierpiących na zapalenie żołądka i wrzody. Ziemniaki są przydatne dla osób, które mają schorzenia związane z zaburzeniami metabolicznymi, ponieważ produkt w organizmie działa jak alkalia, neutralizując działanie kwasów. Dlatego dania ziemniaczane polecane są osobom z zapaleniem stawów i dną moczanową, chorobami nerek.

Najbardziej przydatne ziemniaki są gotowane w skórkach lub pieczone, praktycznie wszystkie witaminy i minerały są zachowane w takim produkcie. Puree z gorących ziemniaków jest doskonałym kompresem na kaszel, a także pomogą przy egzemie i chorobach zapalnych skóry. Surowe ziemniaki, starte na tarce, stosuje się na oparzenia, grzyby i różycę, działają leczniczo. Ziemniaki zawierają dużą ilość soli potasowych, które pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu człowieka.

Zobacz także:  Probiotyki i synbiotyki – czym się od siebie różnią?

Zalety ziemniaków są również zawarte w ich soku. W przypadku schorzeń gardła i krtani zaleca się płukanie ust sokiem z surowych ziemniaków. Ziemniaki pomagają zwalczać choroby przyzębia. Czy ziemniaki mogą być przeciwwskazane do spożywania? Ziemniaki są wysokokaloryczne i zawierają dużo skrobi, dlatego osoby ze skłonnością do otyłości i cukrzycą powinny powstrzymać się od ich nadmiernego spożycia.

Ziemniaki kcal i odchudzanie

Pomimo wysokiej kaloryczności ziemniaków, często są włączane do menu diet i dni postu, prawidłowo łącząc się z innymi produktami. Dieta ziemniaczana, dieta potasowa, głodówka, te i inne zasady odżywiania pomogą schudnąć lub utrzymać prawidłową wagę. Istnieją jednak podzielone zdania na temat ziemniaków i kcal wpływających na ich użyteczność

Mity i prawdy o ziemniakach kcal produktu oraz kilka zaleceń dotyczących przygotowania smacznych i zdrowych potraw. Wiele osób uważa, że ziemniaki nie są najbardziej użytecznym produktem. Zwłaszcza, jeśli chodzi o utratę wagi. Skrobia zawarta w warzywach korzeniowych jest zwykle obwiniana za spowolnienie procesu spalania tłuszczu, upośledzenie trawienia, a także skoki poziomu insuliny we krwi. Ale czy tak jest naprawdę?

Wartość odżywcza ziemniaków – kcal

Oczywiście nie trzeba uczynić ziemniaków podstawą swojej diety. Ale jedzenie ziemniaków z umiarem nie zaszkodzi zdrowiu, nawet, jeśli chce się schudnąć. Oto proste potwierdzenie: gotowane ziemniaki kcal to 82, a gryka ( produkt dietetyczny w świadomości większości ludzi) to 110 kcal. Ponadto 100 g suchej gryki zawiera aż 64 g skrobi, a w ziemniakach tylko 15 g. Ponadto dane te dotyczą dojrzałych bulw, w młodych ziemniakach polisacharydów jest jeszcze mniej.

Umiar to alfa i omega każdej zdrowej diety. Nie należy demonizować jedzenia, ale należy unikać przejadania się. Dlatego miłośnikom ziemniaków można zalecić monitorowanie wielkości porcji, unikanie spożywania dużej ilości tłuszczu i zastępowanie tłuszczów nasyconych nienasyconymi, gdy tylko jest to możliwe. Mówiąc najprościej, nie należy iść do najbliższej restauracji typu fast food po swoje ulubione ziemniaki, ale spróbować je przygotować samodzielnie. Ziemniaki z pieca z apetycznym stekiem z łososia są mniej pożywne niż duża porcja ziemniaków i kotlet schabowy, ale zawierają też znacznie więcej składników odżywczych.

Zobacz także:  Cukrzyca - co jeść żeby złagodzić jej przebieg

Gotowane ziemniaki kcal

Kaloryczność ziemniaków – kcal zależy od ich odmiany a także sposobu gotowania. W przypadku 100 gramów ugotowanych ziemniaków kcal wynosi:

  • Młode ziemniaki od 60 do 66 kcal
  • Stare ziemniaki w mundurkach od 75 do 78 kcal.
  • Stare ziemniaki bez skórki od 79 do 80 kcal.

Duszone i pieczone ziemniaki kcal

W przypadku pieczenia ziemniaków kcal w 100 gramach będzie wynosić od 80 do 90. Dotyczy pieczenia ziemniaków ze skórą w piekarniku.

Natomiast duszone ziemniaki kcal w 100 gramach będzie wynosić:

  • Z dodatkiem masła i mięsa drobiowego około 140 kilokalorii
  • Z dodatkiem oleju roślinnego i mięsem wieprzowym (chudym) około 130 kilokalorii
  •  Z dodatkiem śmietany około 118 kilokalorii.

Smażone ziemniaki kcal

Ziemniaki smażone są bardzo smaczne, ale kaloryczne, dlatego po ich zjedzeniu warto udać się na spacer lub poćwiczyć przez godzinę. 100 gram smażonych ziemniaków kcal wynosi:

  • W oleju roślinnym w granicach 202 kcal
  • Ze skwarkami w granicach 214 kcal
  • Ze stopionym smalcem w granicach 225 kcal
  • Frytki to już 305 kcal na 100 gram.

Ziemniaki w przepisach na prawidłowe odżywianie

Zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania każdy posiłek powinien być zbilansowany. Oznacza to, że musi zawierać białka, tłuszcze i węglowodany. W tej formule bezpiecznie przypisywana jest rola węglowodanów ziemniakom, które można uzupełnić pieczonym mięsem lub drobiem, a także sałatką z sezonowych warzyw. Na wierzch można polać siemieniem lnianym lub oliwą z oliwek. Brzmi atrakcyjnie, prawda? Można też upiec zapiekankę ziemniaczaną z grzybami, jeść z przyjemnością, a jednocześnie nie odchodzić od zdrowego trybu życia ani na jotę.

Przepis na ziemniaki z piekarnika z grzybami

  • Ziemniaki – 1 kg
  • Jajka – 2 sztuki
  • Cebula – 3 sztuki
  • Mleko – 1 łyżka
  • Jogurt – 3 łyżki
  • Grzyby – 250 g
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku.

Umyć ziemniaki, obrać i ugotować do miękkości. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej i dodać przyprawy. Smażyć grzyby i cebulę na małym ogniu. Wymieszać z gotowanymi ziemniakami i umieścić w naczyniu do pieczenia. Masy nie można mieszać, ale rozłożyć produkty warstwami. Nasmarować powierzchnię przyszłej zapiekanki jogurtem i piec przez pół godziny w temperaturze 200 ° C.