Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Dlaczego trzeba pokochać słodkie banany – kcal, czyli kilokalorie do zaakceptowania?

Banan to żółty owoc, który wbrew obiegowej opinii nie rośnie na palmie, to trwała bylina z liśćmi, kłączami i rośnie do 15 metrów wysokości. W naturze banany są czarne, zielone, a nawet czerwone, można je jeść po godzinie 18, bez obawy o otyłość, ponieważ banany kcal to tylko wskaźnik 88,7 w 100 gramach. Chociaż dla ludzi na ścisłej diecie, którzy walczą z nadwagę może to być postrzegane, jako aż 88,7 kcal.

Dlaczego trzeba pokochać słodkie banany – kcal, czyli kilokalorie do zaakceptowania?

Banan to nie tylko smaczny, ale i zdrowy przysmak dla dzieci i dorosłych. Jego miazga zawiera wiele użytecznych pierwiastków śladowych, które mają korzystny wpływ na organizm. Niemożliwe jest jednoznaczne oszacowanie kaloryczności banana, ponieważ istnieje bardzo wiele odmian, które mają różne właściwości smakowe i odżywcze. Na przykład chipsy bananowe będą miały wyższą wartość energetyczną niż naturalny sok bananowy. Trzeba zastanowić się nad niektórymi rodzajami bananów i produktami z nich znajdowanymi na półkach sklepowych.

Banany zaleca się spożywać po wysiłku na siłowni, ponieważ są doskonałym źródłem energii i szybko przywracają siły. Zawierają proste węglowodany, które wchłaniają się szybko i można jest spożywać jak pyszne białe mięso. Należy tylko pamiętać, że w przypadku bananów kcal w niedojrzałym owocu to około 120 kcal na 150 g masy netto bez skórki. Sczerniały (przejrzały) owoc będzie miał już około 180 kcal.

Jak przyrządzać banany – kcal dla średniej wielkości owocu to 116?

  • Suszony banan ma 5 razy więcej kalorii niż surowy banan. Nadaje się, jako szybka przekąska i powoduje szybkie odczucie sytości. Ale jeśli ktoś chce schudnąć, powinien zrezygnować z tej słodkiej przekąski.
  • Frytki z bananów – cienko pokrojone banany, smażone na oleju palmowym z dodatkiem cukru lub miodu i chipsy bananowe.Taki przysmak to ponad 500 kcal na 100 g produktu. Nietrudno zgadnąć, że ta metoda gotowania negatywnie wpłynie na sylwetkę ze względu na wysoką zawartość węglowodanów i niezdrowych tłuszczów. Ale świetne samopoczucie i zwiększona wydajność są gwarantowane.

Banany kcal w zależności od gatunku

Niedojrzały owoc jest uważany za jeden z najmniej kalorycznych około 70 kcal na 100 g. Banany te mają zielono-żółty kolor i przyjemny aromat. Najczęściej używane są w kuchni do przygotowywania egzotycznych potraw.

  • Przejrzały banan kcal – trudno jest utrzymać w domu świeże zerwane owoce. Nawet w optymalnej temperaturze szybko pojawiają się czarne plamy na skórce, sygnalizujące, że owoc jest przejrzały. Ma to zalety – miąższ staje się delikatniejszy i słodszy, a wady – kaloryczność sięga 125 kcal na 100 g.
  • Banany w wersji mini – mini banany, które nie przekraczają 12 cm długości, przypominają swoich starszych braci, ale nadal smakują nieco inaczej. Ale zawartość kalorii jest stosunkowo niska: 80-90 kcal. Ciekawe, że mieszkańcy gorących krajów aktywnie wykorzystują takie banany do pożywienia, a duże żółte odmiany, do których obecnie ludzie są przyzwyczajeni, są wykorzystywane, jako pasza dla zwierząt.
  • Czerwony banan kcal – kostarykańskie banany kryją za swoją głęboką, jaskrawoczerwoną skórką mnóstwo dobroczynnych witamin i są całkowicie pozbawione tłuszczu. Czerwone banany zawierają beta-karoten, który chroni organizm przed wirusami i bakteriami, poprawia widzenie i kondycję skóry. Odmiany czerwone są 1,5-2 razy bardziej kaloryczne niż zielone, co czyni je mniej atrakcyjnymi dla szczupłych osób.
  • Sok bananowy kcal – raduje duszą tego, który zawsze dąży do utraty wagi. Tylko 48 kcal na 100 g i nie chodzi o sok ze sklepu, ale naturalny wyciskany sokowirówką. Dobry efekt, ponieważ prawie wszystkie dobroczynne właściwości banana są zachowane w płynnej postaci.
Zobacz także:  Czy weganizm jest dietą?

Dlaczego banany są przydatne?

Chociaż banan nie jest najbardziej dietetycznym owocem (w jednym dojrzałym bananie jest około 110-116 kcal), jego zalety trudno przecenić. Średnio 100 g owoców zawiera 1,5 g białka, 0,5 g tłuszczu, 21 g węglowodanów, 1,7 g błonnika pokarmowego i 74 g wody. Im słodszy banan, tym więcej zawiera cukru. Żółte banany są idealne na śniadanie, ale dla prawidłowego odżywiania lepiej wybrać sok bananowy.

Banany kcal (kilokalorie) nie takie straszne – jakie dają korzyści dla zdrowia?

  • Wysoka zawartość potasu korzystnie wpływa na aktywność mózgu i pracę mięśnia sercowego.
  • Sole potasu pomagają usunąć płyn z tkanek, co zmniejsza obrzęki.
  • Banan to świetne źródło energii. Polecany do stosowania przez sportowców i osoby wykonujące pracę umysłową.
  • Zmniejsza poziom cholesterolu. Skuteczny w miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym, chorobach wątroby i nerek.
  • Pektyna i błonnik poprawiają trawienie. Jedzenie niedojrzałych bananów zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Miąższ bananowy pomaga w regeneracji komórek wyściółki żołądka i łagodzi ból spowodowany wrzodami.
  • Witaminy B1, B2 i B6 pomagają palaczom wyeliminować negatywny wpływ nikotyny na organizm.
  • Banan zawiera białko tryptofan, które jest przekształcane w serotoninę, hormon szczęścia. Poprawia tło emocjonalne, pomaga zapobiegać stresowi i poprawia nastrój.
  • Banany są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, spowalnia procesy starzenia, przyspiesza gojenie się ran i reguluje metabolizm.
  • Banany świetnie sprawdzają się w walce ze stresem, sezonową depresją i złymi nastrojami. Aminy biogenne – serotonina, tyramina i dopamina – wpływają na centralny układ nerwowy. Pomagają wyciszyć się po stresującym dniu lub załamaniu.
Zobacz także:  Piramida żywieniowa - co musisz o niej wiedzieć

W bananie kcal zależą od wielu czynników: wielkości i wagi, stopnia dojrzałości, odmiany. Dlatego, aby zachować harmonię, trzeba nauczyć się wybierać odpowiednie owoce.

Czy banan zawiera skrobię?

Banany zawsze zawierają skrobię, ale procent substancji może się różnić.Tak, więc niedojrzałe zielone owoce są bogate w skrobię, nie jest ona trawiona w jelicie cienkim, ale ulega fermentacji w jelicie grubym. Z tego powodu niedojrzałe owoce często prowadzą do zwiększonej produkcji gazu. Dojrzałe banany zawierają łatwo przyswajalną skrobię, w organizmie człowieka taka substancja zamienia się w cukier i jest szybko trawiona. Dlatego dojrzałe owoce mają słodszy smak niż zielone.

Czy podczas diety dozwolone są banany?

Wielu dietetyków interesuje tylko to, ile banan kcal zawiera. Jednocześnie zapominają o przyjemnych efektach zjedzenia owocu. Tak, więc banany mają korzystne właściwości: zmniejszają obrzęk i zapewniają długie uczucie sytości, ponadto dostarczają organizmowi użytecznej energii, zwiększając wydajność. Dlatego osoba odchudzająca się może z powodzeniem włączyć 1-2 banany do codziennej diety. Banany są wolno trawione, więc osobom z dużą nadwagą lepiej nie nadużywać ich. Nie zaleca się również spożywania ich przed bezpośrednim obiadem lub kolacją. Może pojawić się uczucie ciężkości i wzdęcia.

Czy można jeść banany po treningu?

Naukowcy uważają, że banany można i należy jeść po wysiłku. Owoce te uzupełniają glikogen mięśniowy i przyspieszają naprawę uszkodzonych miofibryli. Ponadto owoce zawierają potas i magnez. Te makroskładniki odżywcze są bardzo przydatne do uzupełniania energii i zapobiegania skurczom mięśni po intensywnym wysiłku.