Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Jakie meble gastronomiczne warto wybrać?

Kuchnia jest sercem każdej restauracji. W końcu to właśnie tam szykowane są przepyszne potrawy, które serwowane są następnie Twoim gościom. Jednak, aby lokal działał sprawnie, konieczne jest wyposażenie owej kuchni w niezbędne meble gastronomiczne. W które z nich powinieneś się zaopatrzyć? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym dzisiejszym poradniku.

Czym kierować się przy wyborze mebli gastronomicznych?

Mimo że kuchnia jest zwykle miejscem niewidocznym dla gości restauracji, nie oznacza to, że nie musi być porządnie umeblowana. Wydawać by się mogło, że najważniejsze w tym pomieszczeniu są urządzenia, takie jak kuchenka, grill, frytkownica, piekarnik czy ewentualnie zmywarka. Nic bardziej mylnego! Chociaż sprzęty te odgrywają wielką rolę w przygotowywaniu posiłków, to nie byłyby wcale potrzebne bez odpowiednich mebli gastronomicznych! W końcu każdy kucharz potrzebuje porządnego blatu roboczego i miejsca do przechowywania składników dań, prawda? Czym jednak owe meble gastronomiczne powinny się wyróżniać? Przede wszystkim muszą być łatwe w czyszczeniu, tak aby spełnić określone normy sanitarne, których przestrzegać musi każda restauracja, kawiarnia czy mała knajpka lub bar. Dobrze, aby Twoje meble były także odporne na uszkodzenia – w końcu w kuchni czasem bywa naprawdę gorąco. Wielkim atutem jest również funkcjonalność, która usprawni pracę kucharzy. Wielu właścicieli lokali gastronomicznych, biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki, stawia na meble ze stali nierdzewnej. Ich szeroki wybór możesz znaleźć w e-sklepie https://elgastro.pl/.

Meble gastronomiczne do Twojego lokalu

Skoro wiesz już, jakie kryteria mają spełniać meble gastronomiczne, czas dowiedzieć się, które z nich będą Ci najbardziej potrzebne.

Stoły gastronomiczne

Żaden lokal nie może obejść się w swojej kuchni bez porządnego stołu. W końcu to najważniejszy blat roboczy w miejscu, gdzie przygotowuje się posiłki! To właśnie na nim kucharze kroją, siekają i marynują składniki swoich dań. To również tutaj dzieje się cała magia kompletowania potrawy na talerzu. Wyróżniamy dwa rodzaje stołów gastronomicznych: centralne i przyścienne.

Szafy i regały gastronomiczne

W każdej kuchni powinno znaleźć się miejsce na szafy i regały. W końcu to meble, które służą przechowywaniu produktów spożywczych oraz przyborów kuchennych. Najlepiej, aby były one jak najprostsze w swojej budowie. Wpłynie to bowiem na ich funkcjonalność i łatwość czyszczenia.