Lubujesz się w kuchennych eksperymentach? Kuchnie z całego świata otwierają przed miłośnikami kulinariów wiele możliwości. Światowe specjały pozwalają odkryć mnóstwo wspaniałych smaków, które potrafią zachwycić każdego ich konsumenta. Pod lupę weźmiemy mięsne hiszpańskie rarytasy w postaci wędlin długodojrzewających. Co świadczy o ich wyjątkowości? Przekonaj się!
Wędliny długodojrzewające wyjątkowym hiszpańskim specjałem
Wyroby mięsne w postaci wędlin długodojrzewających to jeden z symboli kuchni hiszpańskiej. Nic dziwnego, że przebywając w tym właśnie kraju, na każdym kroku w restauracjach oraz w barach tapas spotyka się najróżniejsze smakołyki przygotowane z wysokiej jakości mięsa. Posłużyć można się jednym z najznamienitszych przysmaków, czyli kiełbasą chorizo.
Co decyduje o jej wyjątkowym smaku? Przede wszystkim odpowiednio długi proces suszenia, który trwa do kilku tygodni. Nie należy również zapominać o właściwym dosoleniu wyrobu z wieprzowiny z dodatkiem słodko-ostrej papryki. Natomiast wracając do kwestii osuszania, chorizo nie jest tutaj wyjątkiem. Długiemu dojrzewaniu podlegają również inne mięsne surowce. Dla przykładu, w przypadku szynki iberyjskiej de Cebo trwa ono nie krócej niż 24 miesiące, co ma przełożenie na jej ogromne wartości odżywcze.
Kiełbasa chorizo, czyli sztandarowy produkt wśród wędlin długodojrzewających
Jak można wykorzystać hiszpańskie wędliny długodojrzewające? Wspomniana kiełbasa chorizo to fundamentalny składnik najsłynniejszej przystawki, czyli tapasu. Nie sposób wymienić poszczególne sposoby przyrządzania tego właśnie smakołyku, co tylko świadczy, jak bardzo uniwersalnym produktem jest chorizo. Pasuje niemalże do wszystkiego, chociażby do chleba andaluzyjskiego podawanego z tym właśnie wyrobem wędliniarskim oraz ciecierzycą.
A kto nie słyszał o klasycznej hiszpańskiej potrawie, czyli paelli? Danie występuje w różnych odmianach. Zarówno w tradycyjnych, jak i w nowoczesnych przepisach, wśród wielu składników w postaci ryżu, owoców morza, papryki czy fasoli, nie brakuje też kiełbasy chorizo.
Nie tylko chorizo. Wędliny długodojrzewające to również inne wyjątkowe smakołyki!
Oczywiście świat nie kończy się na samej kiełbasie. Wśród wędlin długodojrzewających króluje słynna szynka serrano. Aby móc ponieść się jej walorom smakowym, należy pamiętać o odpowiednim sposobie serwowania. Przede wszystkim bardzo ważne jest właściwe pokrojenie mięsa. Plasterki muszą być szczególnie cienkie. Następnie można przystąpić do jej konsumpcji, podając ją jako główny składnik kanapki, łącząc z najróżniejszymi serami lub dodając do pizzy. Smacznego!