Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Czy weganizm jest dietą?

Weganizm, zrodzony na terenach Indii i przejęty przez ruch hippisowski, przeszedł długą drogę, a ostatnio odrodził się. Ale zanim ktoś zostanie weganinem, musi pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Unikanie mięsa, mleka i jajek nie wystarczy. Dieta wegańska nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, a właściwie i odpowiednio zaplanowana, jest dobra zarówno dla zdrowia człowieka, jak i dla otaczającego świata, klimatu, zwierząt i ludzi. Warto też wiedzieć, że weganizm to nie surowość czy odrzucenie jedzenia, a wręcz przeciwnie, to prawdziwa uczta smaku, czego dowodzą wegańskie książki kucharskie i wegańskie restauracje.

Czy weganizm jest dietą?

  • Tłuszcze, białka, węglowodany. Idealna dieta powinna zawierać 20-35% tłuszczu, 20-35% białka i 45-65% węglowodanów. Ponadto wszystkie elementy należy pobrać z produktów roślinnych. Awokado, orzechy, rośliny strączkowe, zielenina nie tylko nasycone są użytecznymi substancjami, ale także poprawią stan włosów, skóry i paznokci. Aby pozyskać węglowodany, trzeba postawić na kaszę gryczaną i płatki owsiane, dadzą też dużo witamin i dużo energii.
  • Błonnik. Według badań dziennie należy spożywać około 22-34 gram błonnika wtedy wpłynie to pozytywnie na trawienie. Przestrzegając diety wegańskiej, nie trzeba myśleć o tym, skąd wziąć błonnik, ponieważ jest w warzywach, owocach i ziołach.
  • Potas. Według badań, osoba dorosła musi codziennie spożywać pokarmy bogate w potas. Podnoszą ciśnienie krwi, zmniejszają utratę masy kostnej i ograniczają rozwój kamieni nerkowych. Ale nie jest tak łatwo czerpać wystarczającą ilość potasu z pożywienia, dlatego warto przyjmować kompleksy witaminowe z potasem.

Jak zostać weganinem i zachować zdrowie?

To musi być właściwa, dobrze przemyślana strategia. Weganin będzie potrzebować dodatkowego spożycia witaminy B12, która znajduje się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Tymczasem jest niezbędna dla zdrowia nerwów, komórek krwi i genów. Niedobór tej witaminy prowadzi do osłabienia, zmęczenia, utraty apetytu i masy ciała, zaparć, depresji, rozpadu genów, a nawet wczesnej demencji.

Weganizm i konieczność spożycia dodatkowego żelaza

Żelazo ma dwie formy: hemowe i niehemowe. Hemowe, stanowi około 40% żelaza pochodzenia zwierzęcego, jest łatwo przyswajalne przez organizm, co najmniej połowa żelaza jest wchłaniana. Dieta wegańska zawiera tylko żelazo niehemowe ze źródeł roślinnych, które jest wchłaniane tylko w 5-15%. Dlatego mogą być potrzebne dodatkowe preparaty żelaza lub kompleksy witaminowo-mineralne. W żelazo niehemowe są bogate rośliny strączkowe, nasiona słonecznika, rodzynki i warzywa liściaste. Owoce i warzywa bogate w witaminę C pomogą lepiej wchłaniać żelazo niehemowe.

Zobacz także:  Jak przejść na weganizm? Najważniejsze zasady diety wegańskiej

Nie można zastępować produktów pochodzenia zwierzęcego bezwartościowymi produktami

Jeśli zamiast mięsa lub mleka będzie więcej spożywanego chleba lub makaronu, to będzie to zły pomysł. Nie można zastąpić produktów pochodzenia zwierzęcego zawierających białka, aminokwasy, witaminy i minerały produktami śmieciowymi, które nie niosą ze sobą żadnych szczególnych korzyści dla organizmu, z wyjątkiem kalorii. Rezultatem będzie głód, wahania nastroju i zły stan zdrowia. Każda dieta wegańska powinna być monitorowana pod względem wartości odżywczej.

Weganizm – nie nadużywać soi

Chociaż wciąż toczy się gorąca dyskusja na temat niebezpieczeństw i zalet soi, jedno jest jasne: nadmiar soi jest gorszy niż obecność w diecie wysokiej jakości mięsa. Po pierwsze, soja zawiera dużo fitoestrogenu, podobnego do żeńskich hormonów, które mogą wywoływać rozwój niektórych rodzajów raka. Po drugie, wszystkie ziarna soi są modyfikowane genetycznie, co niesie ze sobą potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Białka, z wyjątkiem soi, można uzyskać z fasoli, grochu i orzechów.

Weganizm ma liczne zalety

  • Można jeść duże porcje. Ponieważ pokarmy wegańskie są bogate w wodę i błonnik i ogólnie mają mniej kalorii, można jeść ich więcej, w ten sposób łagodząc głód na długi czas.
  • Można szybko obniżyć poziom złego cholesterolu, spożywając mniej tłuszczów nasyconych. Najważniejsze to zrezygnować z oleju palmowego na rzecz oliwy i innych zdrowych olejów roślinnych.
  • Dostarczenie do organizmu mniej antybiotyków, ponieważ zwierzętom hodowlanym podaje się antybiotyki, a część z nich trafia do jedzenia i nie da się tego obejść.
  • Organizm otrzymuje wiele przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia i zwalczają wolne rodniki powodujące raka.
  • Zrównoważony poziom cukru we krwi. Dieta bogata w błonnik i złożone węglowodany może pomóc uniknąć skoków poziomu cukru we krwi, które prowadzą do cukrzycy typu 2.

Czy na diecie wegańskiej można schudnąć?

Oczywiście jest to kwestia, na której zależy większości ludzi, jeśli chodzi o dietę. Przestrzeganie zasad weganizmu zwiększa prawdopodobieństwo utraty wagi. I nie ma tu żadnych tajemnic. Po prostu weganie spożywają mniej kalorii dziennie niż ci, którzy spożywają kiełbasy na śniadanie i steki na obiad. Pomaga to obniżyć wskaźnik masy ciała, czyli ilość tkanki tłuszczowej. Ograniczając spożycie kalorii dzięki spożywaniu owoców, zbóż i warzyw (łącząc dietę z ćwiczeniami), oczywiście straci się kilka dodatkowych kilogramów.

Zobacz także:  Probiotyki i synbiotyki – czym się od siebie różnią?

Dlaczego ludzie zostają weganami?

Każdy ma swoje powody, ale często motywacje są dwie:, aby iść tą drogą dla siebie lub dla dobra innych. Niektórzy ludzie zostają weganami, ponieważ wierzą, że taka dieta pomoże im uporać się z problemami zdrowotnymi.To kontrowersyjna kwestia, ponieważ takie jedzenie może być zarówno korzystne, jak i szkodliwe. Chociaż wielu naukowców zgadza się, że wyeliminowanie lub znaczne zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa i pakowanego mleka jest korzystne.

Drugą drogą do zostania weganinem są względy etyczne. Wielu motywuje weganizm litością dla zwierząt, które są torturowane i zabijane dla przyjemności ludzi.Także problemy środowiskowe stają się dla niektórych motywacją, a dokładniej nie jest to motywacja, a raczej korzyść dla społeczeństwa i planety, do wyhodowania 450 gramów pszenicy potrzeba 95 litrów wody, a do wyprodukowania takiej samej ilości mięsa potrzeba 9500 litrów wody.

Spożywanie zbilansowanej diety

Według statystyk weganie żyją dłużej niż mięsożercy: dieta roślinna znacznie zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia (według różnych źródeł od 29 do 42%), zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 oraz zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, zapalenia stawów, demencji i dysfunkcji nerek. Ale weganizm ma swoje zagrożenia i pułapki. Każda dieta powinna być zbilansowana, zwłaszcza, jeśli wiąże się z całkowitym odrzuceniem dużej grupy pokarmów.

Niezależnie od rodzaju spożywanego jedzenia, lekarze zalecają utrzymanie w codziennej diecie proporcji zdrowego talerza: połowa diety to warzywa i owoce, następnie to produkty pełnoziarniste i białka. Tłuszcze, których potrzebuje organizm, można pozyskać z olejów roślinnych, orzechów i nasion, awokado i roślin strączkowych. Ale białka należy monitorować oddzielnie. Weganie mogą cierpieć na ich brak, nie, dlatego, że pełnowartościowego białka nie można uzyskać z pokarmów roślinnych, ale z powodu braku równowagi pokarmowej.