Herbata w Rosji zyskała ogromną popularność w XIX wieku, kiedy wszystkie klasy społeczne zachwyciły się tym aromatycznym, intensywnym w smaku napojem. Herbata po rosyjsku parzona była z niezwykłą starannością, a naczynie, stosowane do procesu parzenia w wielu domach zajmowało honorowe miejsce. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż pośród wielu sposobów parzenia herbata z samowaru cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W tym sposobie widoczne są kunszt i precyzja wykonywania czaju.
Herbata po rosyjsku – sposób parzenia
Tradycyjnie herbatę po rosyjsku parzy się w naczyniu, zwanym samowarem. Rosyjski czaj powstaje długo, jednak dzięki konstrukcji naczynia herbata utrzymuje swoją temperaturę przez kilka godzin po zaparzeniu. Samowar składa się z części dużej, wyposażonej w kranik. Do tej przestrzeni wlewa się wodę, która pod wpływem ognia (pod samowarem trzeba rozpalić, w tradycyjnych sposobach za rozpałkę służą szyszki lub gałązki) zagotowuje się. W górnej części samowaru znajduje się mały czajniczek, do którego wsypuje się liście herbaty, zaparzając ją według uznania. Esencja herbaciana, powstała w czajniczku przelewana jest do szklanek, umieszczonych w metalowych koszyczkach z uchem. Do esencji dolewa się wrzątku, zagotowanego w samowarze.
Tradycyjna herbata z samowaru, a herbata po rosyjsku dziś
Powyższy sposób jest tradycyjną metodą parzenia herbaty po rosyjsku, jednak dziś w niewielu domach można znaleźć samowar. Kiedyś zajmujący główne miejsce na stole, dziś nieco zapomniany samowar ustąpił miejsca tradycyjnemu imbrykowi. Dzięki niemu parzenie herbaty po rosyjsku jest szybsze i prostsze. Wystarczy zaparzyć herbatę w czajniczku i do powstałej esencji, umieszczonej na dnie szklanki dolać wrzątku. W ten sposób esencja herbaciana jest tak samo intensywna, natomiast czas przygotowania herbaty jest znacznie krótszy. Nie trzeba rozpalać w samowarze. Herbata po rosyjsku, parzona w imbryku nie pozwala jednak na wielogodzinne utrzymywanie ciepła w taki sposób, w jaki miało to miejsce w tradycyjnym samowarze.
Herbata po rosyjsku – sposób podania
Herbatę z samowaru podajemy w naczyniach, które na stałe wpisały się w symbolikę rosyjskich akcesoriów. Wysokie szklanki wkładamy do koszyczków czyli osłonek, wyposażonych w ucho oraz ściśle przylegających do dna i brzegów szklanki. Koszyczki metalowe lub wiklinowe sięgają do około 2/3 lub połowy wysokości szklanki. Herbata w postaci esencji wlewana jest na dno, następnie uzupełniana wrzątkiem. Nie słodzimy herbaty po rosyjsku od razu. Można podać ją z kostkami cukru, miodem, konfiturą lub cytryną. Cukier w kostkach kładziemy obok szklanki. Spożywając dodatek osobno i popijając herbatą doświadczymy idealnego połączenia mieszających się składników. Podanie herbaty po rosyjsku w tradycyjny sposób jest ważne nie tylko ze względu na wizualny aspekt serwowania, ale i smak, który wydobywa się poprzez kontakt herbaty ze szkłem.
Czy parzenie herbaty po rosyjsku jest skomplikowane?
Sposób parzenia herbaty, zaczerpnięty z rosyjskich zwyczajów może wydawać się dość czasochłonny i skomplikowany zwłaszcza, jeśli chcemy zaparzyć czaj w samowarze. Sam sposób parzenia nie jest trudny, jednak rozpalanie w urządzeniu, by doprowadzić wodę do wrzenia może okazać się czasochłonne. Dziś warto parzyć herbatę po rosyjsku, używając imbryka. W ten sposób również można przygotować charakterystyczną dla tego sposobu zaparzania herbaty esencję, którą można wlać do szklanek, a następnie uzupełnić wrzątkiem. Warto wypróbować ten sposób parzenia, gdyż zapewnia on możliwość indywidualnego doboru mocy czaju dzięki ilości esencji, umieszczanej na dnie naczynia. W uproszczonej wersji, bez użycia samowaru rosyjski sposób parzenia herbaty jest nie tylko prosty i możliwy do indywidualnej interpretacji, ale i praktyczny. Raz zaparzona esencja herbaciana może stać się wygodną w użyciu bazą do zrobienia kilku herbat bez konieczności zaparzania liści herbaty. Po rosyjsku można zaparzyć każdy rodzaj czaju, delektując się nim w gronie rodziny i przyjaciół.