Jeśli jesteś miłośnikiem lodów, powinieneś poznać bliżej również gelato. Ten wyjątkowy przysmak wywodzący się z Włoch ma wielu zwolenników, przede wszystkim ze względu na swój niezwykły smak i konsystencję. Sprawdź, w jaki sposób powstają lody gelato, co je wyróżnia i czy możliwe jest przygotowanie tego deseru we własnym domu.
Co charakteryzuje lody gelato?
Podstawową cechą, która odróżnia włoskie gelato od tradycyjnych, świetnie znanych nam lodów, jest niższa zawartość tłuszczu. Zapewnia im to nieco inną konsystencję i większą kremowość. Podstawowym składnikiem tego wyjątkowego deseru jest dobrej jakości mleko. Dodaje się do niego między innymi śmietankę, cukier i naturalne dodatki smakowe, uzyskując w ten sposób różne warianty przysmaku. Technologia wykorzystywana do produkcji gelato sprawia, że są one mniej napowietrzone, a przez to nieco cięższe niż zwykłe lody. Zwykle serwuje się je również w niższej temperaturze, która sprzyja utrzymaniu ich niepowtarzalnej konsystencji.
Jak powstaje ten włoski deser – czy maszyna do lodów gelato jest niezbędna?
W przypadku profesjonalnej produkcji maszyna do lodów gelato jest powszechnie stosowana. Pozwala bowiem zaoszczędzić sporo czasu i pracy, które trzeba by włożyć w ręczne przygotowanie deseru. Wciąż jednak gelato przygotowuje się w mniejszych partiach niż zwykłe lody, co pozwala zachować większą kontrolę nad ich konsystencją w całym procesie produkcji.
Włoskie lody gelato – jak zrobić je we własnym domu?
Skoro maszyna do lodów gelato nie jest konieczna do tego, by je przygotować, warto spróbować zrobić je we własnym domu. Kluczowe znaczenie dla ostatecznego smaku deseru będzie miała jakość wykorzystanych składników, dlatego z całą pewnością nie warto na nich oszczędzać, tylko wybrać najlepsze mleko, śmietankę i dodatki, jakie uda się nam znaleźć. Warto uzbroić się też w cierpliwość, ponieważ uzyskanie pożądanej konsystencji gelato wymaga nieco czasu i pracy. Można także zaopatrzyć się w niewielką maszynę do lodów przeznaczoną do domowych zastosowań, co może zaoszczędzić nam nieco wysiłku. Poniżej przedstawiamy odpowiedź na najważniejsze pytanie dla wszystkich, którzy lubią lody gelato – jak zrobić je samodzielnie?
Włoskie lody gelato – przepis podstawowy i możliwe wariacje
Przygotowaliśmy podstawowy przepis na gelato, który z łatwością można odtworzyć w każdej domowej kuchni. Korzystając z niego, możesz przygotować ten wyjątkowy włoski deser we własnym domu. Ostrzegamy tylko, że jego niepowtarzalny smak uzależnia, dlatego lepiej już od razu zaopatrzyć się w większe ilości składników.
WŁOSKIE LODY GELATO PRZEPIS PODSTAWOWY – Składniki:
- cztery szklanki mleka,
- dwie szklanki śmietanki 30%,
- szklanka cukru,
- 12 żółtek jaj.
Mleko łączymy ze śmietanką i cukrem i podgrzewamy tak długo, aż drobinki cukru przestaną być wyczuwalne. Żółtka ubijamy na puszysty krem przy pomocy miksera. Łączymy zawartość obu misek przy pomocy szpatułki, delikatnie mieszając do całkowitego połączenia się składników. Dalszy sposób postępowania zależy od wybranej metody. Jeśli będziesz używał maszynki do lodów, wystarczy przelać do niej masę i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Przygotowanie gelato nie powinno zająć Ci dzięki temu dłużej niż kilkadziesiąt minut plus dodatkowy czas mrożenia niezbędny do uzyskania właściwej konsystencji. W przypadku ręcznej produkcji masę należy umieścić w metalowym naczyniu, a następnie włożyć je do zamrażarki. Co 20-30 minut należy wyciągnąć naczynie z zamrażarki, a masę na lody dokładnie wymieszać, nie dopuszczając do powstania dużych kryształków lodu, które źle wpływają na konsystencję gelato.
Tak przygotowane gelato stanowi doskonałą bazę, którą można wykorzystać następnie do przygotowania deserów w wielu różnych smakach. Dodatki możesz dobierać dowolnie, kierując się własnym upodobaniami. My ze swojej strony szczególnie polecamy świeże owoce, czekoladę i pistację, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by testować najróżniejsze połączenia smakowe, aż do uzyskania swoich wymarzonych gelato, niedostępnych w żadnej lodziarni.