Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Jak wykorzystać imbir? Najlepsze przepisy lecznicze

Zima powoli odchodzi w niebyt, jednak trzeba przyznać, że i ona ma swój niezaprzeczalny urok. Jednym z najpopularniejszych rozgrzewających napojów o tej porze roku, jest herbata z imbirem. Imbir również, coraz częściej pojawia się w polskiej kuchni, a w kuchni azjatyckiej już od dawna ma stałe miejsce. Jakie właściwości ma imbir? Jak go wykorzystać? Jakie są najlepsze przepisy lecznicze z udziałem imbiru?

O imbirze słów kilka

Imbir już od wieków, jest bardzo chętnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Tamtejsi szefowie kuchni dodają go niemal do wszystkiego. To, co sprawia, że jest to przyprawa tak wyjątkowa, to jej aromat, charakterystyczny smak, oraz właściwości, które obecnie, są dość dobrze poznane. Najważniejszym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny, którego właściwości zostały potwierdzone naukowo. Imbir to ma przede wszystkim działanie:

  • przeciwbólowe,
  • przeciwzapalne,
  • napotne,
  • wykrztuśne,
  • przeciwrakowe,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwwrzodowe,
  • przeciwmiażdżycowe.

Wszystko to sprawia, że wykorzystanie imbiru w kuchni oprócz charakterystycznego aromatu potraw, ma charakter prozdrowotny.

Do czego używać imbiru?

Imbir wykorzystuje się głównie w kuchni, a jego aromat idealnie współgra z mięsem, makaronem, owocami morza oraz zupami. Dość często, na półkach sklepowych można spotkać imbirowe ciastka. Warto jednak zaznaczyć, że również coraz więcej leków, ma w swoich składnikach olejek eteryczny z tej azjatyckiej przyprawy. Idealnym przykładem, są np.: różnego rodzaju maści.

Przepisy z imbiru

Najczęstszym miejscem, gdzie wykorzystuje się imbir, jest domowa kuchnia. W zależności od potrzeb, z jego wykorzystaniem można stworzyć ciekawe napoje oraz posiłki.

Herbata z imbirem

Herbata z imbirem, oprócz działania rozgrzewającego jest idealnym napojem na przeziębienie, aby ją przygotować, potrzebujemy:

  • korzeń imbiru, ok. 0,5 cm;
  • łyżeczka herbaty;
  • woda, najlepiej 500 ml;

Woda powinna zostać doprowadzona do wrzenia, wtedy dorzucamy do niej pokrojony drobno imbir, a następnie herbatę. Gotujemy jeszcze przez 5 minut, następnie przelewamy do filiżanki i możemy cieszyć się aromatem imbirowej herbaty.

Syrop z imbiru

Syrop z imbiru jest idealnym lekiem na przeziębienie. Co ciekawe, do syropu imbirowego można dodać miód oraz cytrynę lub czosnek. Potrzebne składniki:

  • imbir, korzeń ok. 3 cm;
  • sok z cytryny, powinien wystarczyć z 1;
  • woda ok., 150 ml;
  • czosnek 1 ząbek;
  • miód 1 łyżka stołowa;

Imbir należy zetrzeć na jak najdrobniejszej tartce, następnie dodajemy wodę oraz syk z cytryny, miód lub starty czosnek. Taka mieszanka powinna być pozostawiona na kilkanaście minut, aby wszystko się ze sobą dobrze połączyło. Syrop najlepiej wypić na raz.

Liczba składników w syropie można modyfikować, w zależności od potrzeb smakowych.

Sok z imbiru

Sok z imbiru, jest bardzo dobrym napojem, który spożywany codziennie poprawia odporność organizmu, ale ma również właściwości przeciwbólowe. Jak większość przepisów, z wykorzystaniem tej niezwykłej przyprawy, wykonanie soku nie należy do trudnych. Składniki, jakie potrzebujemy to:

  • 2 korzenie imbiru;
  • 1 litr wody;
  • 2 sztuki cytryn;
  • cukier, wystarczy 80 g;

Imbir obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Następnie wkładamy do wyciskarki. Taką masę zalewamy szklanką wody i miksujemy. Do reszty wody dodajemy cukier oraz cytrynę. Kiedy wszystko się zagotuje, obie mikstury łączymy razem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Tak przygotowywany sok z imbiru, najlepiej przechowywać w lodówce. Możemy dodawać go do herbaty, lub pić z samego rana po 2-3 łyżeczki.

Imbir, czyli magia natury

Z powodu swojego aromatu i smaku nie każdy przepada za imbirem. Warto sobie jednak uświadomić, że ilość właściwości prozdrowotnych, jakie ów korzeń posiada, sprawiają, że jest to jedna z przypraw, którą powinniśmy wykorzystywać obowiązkowo w kuchni, do tworzenia przypraw lub napojów. Imbir jest bezwątpienia jedną z najbardziej charakterystycznych przypraw pochodzących z Azji, a patrząc na listę jego właściwości, obowiązkowo, warto się z nim zapoznać.