W naszych kuchniach nierzadko przyrządzamy smaczne i pożywne potrawy. Ciasta czy dania mięsne wymagają zazwyczaj pieczenia w piekarniku. Dlatego potrzebne są blachy i papier do pieczenia. Podpowiadamy, czym go zastąpić jeśli poszukiwania skończyły się niepowodzeniem lub poszukujesz bardziej ekologicznych rozwiązań.
Czym zastąpić papier do pieczenia – podpowiadamy
Papier do pieczenia jest bardzo wygodny, ponieważ pozwala na to, aby potrawy upiekły się bez przywierania do blaszki. Używany jest do wykładania blaszek, form i foremek. Wiele osób jednak zaczyna zwracać uwagę na ekologiczne alternatywy dla tradycyjnego papieru do pieczenia, ze względu na jego jednorazowe użytkowanie i wpływ na środowisko. Dobra wiadomość jest taka, że przybywa ekologicznych zamienników dla papieru do pieczenia, które są przyjazne dla środowiska i równie skuteczne. Nasza pierwsza propozycja to mata silikonowa. Wykonana jest z elastycznego silikonu i jest wielokrotnego użytku. Potrawy nie przywierają do niej, dzięki czemu nie potrzeba dodatkowego tłuszczu podczas pieczenia. Może być stosowana zarówno do pieczenia ciast, jak i do przygotowywania dań z grilla. Po użyciu jest łatwa do wyczyszczenia i można ją wykorzystać wiele razy.
Pergamin, mata kokosowa i foremki silikonowe – oto co można użyć zamiast papieru do pieczenia
Jeśli więc zastanawiasz się czym można zastąpić papier do pieczenia, wiesz już, że są na rynku dostępne różne rozwiązania. Powiedzmy jeszcze o innych propozycjach. Co można użyć zamiast papieru do pieczenia? Pergamin to kolejna alternatywa dla tradycyjnego papieru do pieczenia. Jest on wykonany z celulozy i jest biodegradowalny. Pergamin posiada właściwości antyprzywierające, co ułatwia wyjmowanie potraw z blaszek. Może być stosowany do pieczenia ciast, ciasteczek, chleba i innych wypieków. W przeciwieństwie do papieru do pieczenia, pergamin nie przepuszcza tłuszczu, co oznacza, że potrawy będą bardziej chrupiące.
Niektórzy wykorzystują również kokosową matę. Wykonana jest ona z włókien kokosowych, które są prasowane i łączone w maty. Mata jest całkowicie biodegradowalna i można ją wykorzystać wielokrotnie. Dobrze znane i popularne są również foremki silikonowe. Są elastyczne, antyprzywierające i wielokrotnego użytku. Dzięki nim można upiec muffinki, babeczki, czy nawet chleb. Foremki silikonowe są łatwe do czyszczenia i nie wymagają dodatkowego tłuszczu.
Czy folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia to dobre rozwiązanie?
Papier do pieczenia którą stroną na blachę? Większość dostępnych arkuszy jest jednolita i ma podobną powierzchnię z obu stron. Nie ma więc większego znaczenia, jak położysz papier. Wypiek na pewno się uda. Folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia to dobry pomysł. Jest ona wykonana z aluminium, co sprawia, że jest odporna na wysokie temperatury. Można jej śmiało używać w piekarniku. Działa jako izolator ciepła, co pozwala równomiernie rozprowadzać temperaturę w potrawie.
Warto powiedzieć przy okazji, że nie należy używać folii aluminiowej w kuchence mikrofalowej, ponieważ może to powodować iskrzenie i poważne uszkodzenie urządzenia. Folii aluminiowej należy używać tylko w temperaturach zgodnych z jej specyfikacją, aby uniknąć jej stopienia lub uszkodzenia. Zajrzyj więc do informacji na opakowaniu. W sklepach dostępne są folie o różnych grubościach, dlatego możesz wybrać taką, która będzie najbardziej optymalna.
A co powiedzieć o smażeniu? Smażenie na papierze do pieczenia jest jednym ze sposobów przygotowywania potraw w sposób zdrowszy i mniej kaloryczny niż tradycyjne smażenie w dużych ilościach oleju. Rękaw z papieru do pieczenia to kolejne pomysłowe rozwiązanie dla osób, które nie mają w szufladzie tego, co akurat byłoby najlepsze według przepisu. Możemy samodzielnie zrobić rękaw, co również zamknie smak i aromat potrawy w jej wnętrzu. Ciesz się zatem pysznymi daniami, nawet jeśli nie masz kompletnego wyposażenia akcesoriów w kuchennej szufladzie. Pozostań kreatywna, gotuj tak, jak lubisz i ciesz się efektami.