Włośnica (trichinelloza) to infekcja wywołana przez pasożyty z rodzaju włosień kręty (Trichinella). Ten typ robaków występuje na całym świecie, mogą zarażać zarówno ludzi, jak i wiele zwierząt. Larwy pasożyta dostają się do organizmu, a następnie wraz z przepływem krwi i limfy rozprzestrzeniają się po całym organizmie i osiadają w tkance mięśniowej, gdzie ulegają otorbieniu (cysta) i mogą żyć wiele lat. Chronione są zarówno przed zmianami temperatury, jak i innymi czynnikami drażniącymi. Tak, więc podczas obróbki cieplnej mięsa mogą umrzeć dopiero po kilku godzinach.
Cechy charakterystyczne włośnicy
Choroba ma charakter sezonowy. Zasadniczo zaostrzenia występują w okresie jesienno-zimowym. Włośnica dzieli się na dwa etapy: jelitowy i migracja. Zaraz po tym, jak larwa dostanie się do organizmu wraz z zjedzonym mięsem, jest uwalniana z otoczki (pod działaniem soku żołądkowego) i przenika do błony śluzowej jelita cienkiego. Od tego momentu rozpoczyna się jelitowy etap przebiegu choroby. W ciągu dwóch dni larwa dojrzewa, a po 4 dniach samice mogą wytwarzać nowe larwy, które również przenikają do układu krążenia i zaczynają migrować przez organizm.
W ciągu kilku miesięcy dojrzałe osobniki umierają z powodu uszkodzenia tkanek jelitowych. Wraz z masową śmiercią larw mogą rozwinąć się różne ciężkie choroby narządów wewnętrznych. W zależności od ciężkości chorobę można podzielić na kilka faz od lekkiej formy, umiarkowanej po formę ciężką. Ciężki stopień choroby prowadzi do rozwoju takich powikłań: spadek aktywności układu odpornościowego, który wywołuje infekcję bakteryjną, zwłaszcza u osób starszych, przy niewydolności sercowo-naczyniowej.
Ponadto włośnica powoduje:
- Różne zaburzenia psychiczne ciała (halucynacje, urojenia)
- Dystrofia białkowa wątroby, stłuszczenie wątroby
- Może rozwinąć się zwłóknienie płuc
- Wrzodziejące zapalenie żołądka i dwunastnicy
- Zakrzepica naczyń krwionośnych, mózgu i kończyn.
- W 20% przypadków powikłań włośnicy choroba kończy się śmiercią.
Robaki obłe lub nicienie są pasożytami nie tylko u ludzi, ale także u większości zwierząt. Dlatego oznaki włośnicy można znaleźć u świń, koni, gryzoni, a nawet dzikich zwierząt, takich jak lisy, bobry, dziki czy niedźwiedzie. Ciało włośnia krętego ma zaokrąglony kształt, jak wszystkie nicienie i może osiągać do 4 mm długości, samce są o połowę krótsze od samic.
Przyczyny zarażenia włośnicą
Mechanizmy przenoszenia włośnicy: droga kałowo-ustna i pokarmowa. Przez wodę, powietrze, kurz, od człowieka do człowieka nie można zarazić się włośniami.Teoretycznie zakażenie jest możliwe przez ryby, które zjadały zwłoki zwierząt, które dostały się do wody, podczas przeszczepiania narządów i transfuzji krwi (w fazie migracji larw). Do zakażenia dochodzi głównie drogą pokarmową podczas jedzenia mięsa zakażonych zwierząt. Rozprzestrzenianie się pasożytów i infekcja organizmu odbywa się zgodnie z następującym schematem:
- Otoczka natychmiast rozpuszcza się w soku żołądkowym, dosłownie w ciągu 24-48 godzin larwa przekształca się w osobnika dojrzałego płciowo, gotowego do rozmnażania.
- Przez 5-6 tygodni włośnica aktywnie rozwija się w jelitach. W tym okresie osoba doświadcza silnego bólu jelit, który wiąże się z uszkodzeniem błony śluzowej.
- Jeśli błona śluzowa jest uszkodzona, pasożyty włośni migrują przez układ krążenia, zalegając w tkankach mięśniowych, zwłaszcza tam, gdzie znajdują się naczynia. utaj mogą żyć przez wiele lat, a dla ich ochrony larwa zwija się w spiralę.
Z powodu włośnicy, co roku umiera duża liczba osób, które nie zwracają uwagi na różne objawy i nie poddają się leczeniu. Choroba może nie tylko zakłócać pracę narządów wewnętrznych, ale także powodować wtórne infekcje z powodu osłabionej odporności.
Główne objawy włośnicy
Wiele osób nawet nie podejrzewa, że czynniki wywołujące włośnicę mogą znajdować się w ich organizmach. Często przy dobrej odporności choroba przebiega prawie bezobjawowo, co wskazuje na łagodną postać patologii.
Objawy włośnicy są następujące:
- Bezpośrednio po zarażeniu włośnicą osoba odczuwa lekki ból w jelitach, któremu przez kilka dni towarzyszy biegunka. Ale podczas przyjmowania leków wszelkie zaburzenia organizmu ustają, a osoba po prostu zapomina o problemie.
- Po 2-3 tygodniach od zakażenia pojawiają się ogólne objawy choroby: ból głowy, krwotok w worku spojówkowym, oczy nabierają zaczerwienienia, możliwa jest łagodna gorączka. Często ludzie mają przez jakiś czas światłowstręt, ale szybko znika.
- W przypadku ciężkich infekcji objawy są znacznie wyraźniejsze: możliwy jest gwałtowny wzrost temperatury do 40 stopni, pojawia się silny kaszel i ból w płucach, upośledzenie słuchu i wzroku oraz możliwe są problemy z sercem. Być może pojawi się rozwój zapalenia mięśnia sercowego, wstrząsu, zapalenia wątroby, zapalenia płuc i innych powikłań.
Jednak większość osób nie wykazuje poważnych objawów włośnicy, wszystkie problemy znikają po pewnym czasie, zwłaszcza, jeśli dana osoba stosuje różne leki, co zwykle trwa 2-3 miesiące od wystąpienia pierwszych problemów zdrowotnych. Ale potem zaczynają pojawiać się bóle mięśni, gdy larwy włośni wnikają do tkanki mięśniowej i tworzą małe otoczki. Podczas połykania pokarmu lub wody może pojawić się ból, co wiąże się ze wzrostem węzłów chłonnych szyjnych i migdałków.
Zapobieganie: jak nie zarazić się włośnicą
Zakażenie tym typem robaczycy występuje tylko podczas spożywania skażonego mięsa. W celach profilaktycznych trzeba przestrzegać następujących prostych zasad:
- Nie należy spożywać surowego lub niedogotowanego mięsa.
- Unikać jedzenia mięsa dzikich zwierząt i ptaków.
- Jeśli to możliwe, zrezygnować ze smalcu, boczku, mięsa mielonego, domowej kiełbasy i boczku.
- Wybierać produkty mięsne tylko w zaufanych sklepach, ale nawet wtedy trzeba poddawać je dokładnej obróbce cieplnej.
- Zawsze należy dokładnie myć noże i deski do krojenia i wszystkie naczynia, które miały kontakt z surowym mięsem.
Najbardziej niebezpieczna jest wieprzowina. Mięso należy pokroić na małe kawałki, ważne jest, aby usunąć wierzchnią skórę. Zaleca się głębokie zamrożenie surowców przed gotowaniem.To najprostsza metoda zapobiegania włośnicy. W temperaturze -15 ° C czas przechowywania wynosi 3 tygodnie, a w temperaturze -20 ° C mięso należy przechowywać w zamrażarce, przez co najmniej 3 dni. Nie można jeść mięsa, jeśli po obróbce cieplnej jest różowe.
Diagnostyka w kierunku potwierdzenia włośnicy
Diagnoza włośnicy obejmuje następujące metody laboratoryjne:
- Badanie krwi – jest potrzebne do określenia poziomu eozynofili (krwinek, których liczba wzrasta przy włośnicy)
- Badanie serologiczne
- Fluoroskopia
- Elektrokardiogram.
Leczenie włośnicy
Do leczenia włośnicy przepisywane są leki przeciwpasożytnicze, które prowadzą do śmierci pasożyta na absolutnie dowolnym etapie rozwoju. Aby wyeliminować objawy choroby, mogą zostać zastosowane:
- Niesteroidowe leki przeciwzapalne, które są potrzebne do zmniejszenia bólu
- Leki przeciwalergiczne do usuwania wysypek i obrzęków
- Enterosorbenty – oczyszczają organizm człowieka z produktów rozpadu pasożytów.