Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Poznaj siłę awokado! Moc witamin idealna na zdrowy posiłek

Jedni uwielbiają, drudzy podchodzą do jego smaku sceptycznie. Awokado wyróżnia się nie tylko egzotycznym pochodzeniem, ale też ma wiele cennych właściwości. Ten znany w całej Ameryce Południowej owoc robi zawrotną karierę także poza tym kontynentem. Pomimo że awokado jest dosyć kaloryczne, to może pomóc w utracie wagi, ponieważ zawiera zdrowe tłuszcze, które zapewniają uczucie sytości na dłużej i zmniejszają łaknienie.

Jakie minerały i mikroelement zawiera awokado?

Na ten egzotyczny owoc warto zwrócić uwagę, ponieważ wyróżnia go wiele prozdrowotnych właściwości. Awokado ma bowiem dużo więcej dobroczynnych składników niż inne, powszechnie dostępne produkty. Przede wszystkim zawiera dużą ilość jednonienasyconych tłuszczów, takich jak kwas oleinowy, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i zwiększyć poziom dobrego cholesterolu (HDL).

Awokado jest źródłem wielu ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina K, kwas foliowy, potas, magnez i miedź. W miąższu kryją się też przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i witamina E, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronić organizm przed chorobami serca, nowotworami i innymi chorobami.

Co można przyrządzić z awokado?

Owoc ma bardzo charakterystyczny, nieco mdły smak, przez co wiele osób nie ma pomysłu, z czym go połączyć. Istnieje wiele bardzo prostych przepisów, w których można wykorzystać ten składnik i przygotować smaczne danie lub efektowne przekąski. Nie wiesz, co zjeść na śniadanieWeź dojrzały owoc i ugotuj kilka jajek. Wszystko rozgnieć widelcem. Do smaku możesz dodać sól, pieprz oraz inne, ulubione przyprawy. Tak przygotowane śniadanie z awokado to doskonała propozycja na odżywczy, białkowo-tłuszczowy posiłek. Ważne jest jedynie, aby zjeść ją zaraz po przygotowaniu, bo awokado szybko ciemnieje i nie jest już tak apetyczne.

Dobrym pomysłem na przekąskę lub kolację będzie też kanapka z awokado. Klasyczne połączenie to pomidor i rozgnieciony owoc. Dobrze smakuje też kompozycja w wędzonym łososiem lub jajkiem ugotowanym w koszulce. To także doskonały pomysł, aby namówić na skosztowanie awokado tych, którzy do tej pory byli sceptycznie nastawieni do tego przysmaku.

Owoc jest na tyle uniwersalny, że można przygotować z niego wiele potraw. Bardzo smacznym i prostym do przygotowania przepisem będą różne sałatki z awokado. Można do nich dodać różne warzywa, strączki i polać je ulubionym dressingiem. Dla zachowania równowagi dobrze użyć bardziej wyrazistych smaków. Taki posiłek można zabrać ze sobą w pudełku jako lunch do pracy lub drugie śniadanie do szkoły.

Co jeszcze warto wiedzieć o awokado?

Ci, którzy wcześniej nie mieli okazji próbować tego przysmaku mogą mieć problem z określeniem, czy oferowany w sklepach produkt jest wystarczająco dojrzały. Najlepiej ocenić to delikatnie naciskając skórkę. Jeśli stawia ona lekki opór, to owoc jest gotowy do jedzenia. Bardzo twarde sztuki można przechowywać w temperaturze pokojowej. Wtedy szybciej dojrzeją.

Kolejna problematyczna kwestia dotyczy tego, jak obrać awokado. Najlepiej nie obierać go ze skórki, tak jak to się robi z innymi owocami i warzywami. Dużo lepiej sprawdza się przecięcie go na pół i wyjęcie całego miąższu ze środka. Niektórzy nacinają też wnętrze w plasterki i wyjmują gotowe kawałki. Oba sposoby pozwalają na wykorzystanie całości owocu.

Awokado jest dosyć drogim przysmakiem. Dlatego też można pokusić się o samodzielną hodowlę. Jak zasadzić awokado? Wystarczy zachować pestkę, umyć ją i delikatnie zanurzyć w naczyniu z wodą. Można pomóc sobie robiąc podtrzymującą konstrukcję z wykałaczek. Gdy pestka puści korzenie trzeba wsadzić ją do doniczki z ziemią. Potem należy regularnie ją podlewać.

Awokado to składnik, który pojawia się często w propozycjach dietetyków. Jest często wykorzystywany, gdy ktoś rozpoczyna dietę na odchudzanieRozgniecionym owocem można zastąpić masło. Mimo że awokado jest kaloryczne, to też znacznie zdrowsze niż inne tłuszcze. To także doskonałe uzupełnienie jadłospisu osób, które przechodzą na weganizm. Warto jeść awokado!